Free State of Jones

Filmen utspelas i Mississippi under inbördeskriget och baseras på en sann historia om en fattig jordbrukare som tillsammans med en liten grupp slaverimotståndare vänder sig mot konfederationen.

Originaltitel Free State of Jones
Regissör Gary Ross
Manus Gary Ross
Genre Drama, Action, Krig, Biografi, 2010-tal
Skådespelare Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali, Keri Russell, Christopher Berry, Sean Bridgers, Jacob Lofland, Thomas Francis Murphy, Bill Tangradi, Brian Lee Franklin, Kerry Cahill, Joe Chrest, Jessica Collins (II), Donald Watkins, Dane Rhodes

Murvel48
2022-01-26
Det känns som att dom blandade in rättegången 1964 helt i onödan. Det kunde klippts bort liksom en del annat som gjorde filmen lite för lång. Kunde blivit bättre betyg annars.
Rele
2019-08-18
En film med inte så lyckat regi. Men några duktiga skådespelare höjer betyget till en trea.
Gordyal
2017-11-26
Att Free State of Jones har fått ett relativt svalt mottagande i USA är inte ett dugg konstigt. Jag menar, hur ska man kunna älska ett storslaget epos utan svulstiga stråkar, pekorala kyssar, ridning i slow motion, och gråtande hunkar och bombnedslag med blåst i håret? Om filmen dessutom är ren kommunistpropaganda, eller vad vi i Sverige skulle kalla för ett budskap om mänskliga rättigheter, så är det så klart tvärkört. I mina ögon var det en riktigt snygg film som dessutom ligger jävligt bra i tiden. Visst är det hollywoodskt platt, men det är mörkare än vanligt. Jag gillar stämningen, jag gillar skådespel och regi. Att det hela luktar lite Braveheart gör nog varken från eller till, utan blir mest ett konstaterande. I min bok når den inte riktigt upp till en fyra, men bra (och viktigt) är det. (9+/15)
freddis
2017-10-26
Mycket potential i denna film som tyvärr sumpades genom en väldigt ryckig berättelse.
InzZzomnia
2017-08-15
För lång och hoppandet fram och tillbaka i tiden förstör tempot totalt men flera bra skådisinsatser.
HerrNenne
2017-08-08
Stabil rakt igenom och ibland är den riktigt riktigt bra. McConaughey är riktigt riktigt bra. Men har problem med lite tvära hopp ibland, och att det känns som om den byter stil ibland. Men som en bättre The Patriot.
WillyV
2017-02-07
Tycker som de flesta andra här, ojämn, för lång, men samtidigt också bitvis riktigt intressant och givande. Utan M.M. och hans karisma som epicenter hade det kunnat bli riktigt träigt.
Jafences
2017-01-07
Mycket som är bra, tyvärr är den aningen för lång och tappar mot slutet.
theFeber
2017-01-02
Spännande drama, viktiga historier och bra skådespeleri. Vissa scener har en fantastisk nerv! Filmen tappar dock på att den inte själv vet vart fokus skall ligga. Man försöker bygga upp en actionfylld historisk film med lite väl många historielektioner och sidospår som drar ned på tempot rejält. Sista halvtimman känns dessutom rätt så onödig. Detta hade man kunnat samla ihop i en epilog under eftertexterna. Klart godkänd och sevärd dock.
Pelli
2016-12-03
Instämmer med Luca nedan och poängen med filmen är viktig.