3.5

The Fool

Dima är en rörmokare som tar på sig uppdraget att ställa lokalpolitiker och byråkrater mot väggen för att rädda 800 civila människor från att dö i en sovsal som är på väg att kollapsa.

Originaltitel Durak
Regissör Jurij Bykov
Manus Jurij Bykov
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Artiom Bystrov, Natalja Surkova, Jurij Tsurilo, Olga Samoshina, Aleksandr Korshunov, Boris Nevzorov, Kirill Poluchin
Filmnummer 122003

RustyFilm
2021-02-17
Filmen beskriver hur en mindre rysk stad och dess invånare lider av utbredd korruption, förfall och inkompetent förvaltning. Alla utom Dima (Artyom Bystrov) tycks va inblandade som förtryckta offer eller som korrupta medbrottslingar. Dima försöker lyfta sig och sin familj ur missaren och dessutom ta fajten mot den korrupta överheten. Knepig uppgift. Man lär känna karaktärerna snabbt. Yuriy Bykov (regi och manus) är skicklig på att effektivt introducerade karaktärerna. Han lyckas även åskådliggöra hur människorna i ett korrupt samhälle är både drabbade och medskapare. För inte så länge sedan såg jag en annan Bykov-film ”the Major” den var nästan lika bra som den här. Kanske bäst att ha ögonen öppna för nått nytt från Yuriy Bykov

2016-05-11
Intressant skildring som stärks av dess kraftfulla foto, men präglas av ett lite väl långdraget tennisspel mellan parterna där man inte riktigt vet vilken sida man ska stå på.