3.9
3.9
The Father
En man kämpar med åldrandet men vägrar hjälp från sin dotter. Filmen skildrar demens inifrån den sjukes hjärna.
Originaltitel | The Father |
Regissör | Florian Zeller |
Manus | Florian Zeller, Christopher Hampton |
Genre | Drama, 2020-talet |
Skådespelare | Anthony Hopkins, Olivia Colman, Olivia Williams, Rufus Sewell, Evie Wray, Mark Gatiss, Imogen Poots, Ayesha Dharker |
Klyschig, teatral och totalt ointressant.
Det finns oändligt mycket gott att säga om denna film, den är mästerligt genomförd på alla plan och ur alla aspekter. Det som griper mest är insikten om att allas våra liv är mentala. Och när den mentala apparaten börjar fallera är vi totalt hjälplösa. Det enda som återstår är en främmande människas famn och trädens sus i en park.
Har funderat väldigt mycket på vad jag upplevde i filmen, så mycket att jag dragit på att skriva om den. Först och främst är det en skildring som lurar tittaren rejält och det tar sannerligen tid att förstå vad som sker. Man hamnar i ett kaos precis som Anthony och det är det som är meningen, ett grepp jag visste skulle komma, men ändå inte var beredd på. Hade kanske svårt för det att man skulle identifiera sig med Anthony, insikten kom senare att jag mer gjorde det med dottern. Det är en film som ruskar om, den är sorglig och har samtidigt humor, det blir många dråpliga situationer. Anthony Hopkins och Olivia Colman är alldeles enastående i sina roller och till slut bestämmer jag mig för en fyra.
Olivia Colman och framför allt Anthony Hopkins i sitt esse! Bara deras skådespel gör filmen jättesevärd. Att sedan berättelsen är viktig, och att upplägget är så bra gör att jag verkligen kan rekommendera filmen. Lugnt tempo i berättelsen som verkligen fångar upp känslan
En så otroligt bra film! Älskar att vi som åskådare verkligen får uppleva Anthonys demensvärld och själva erfara upplösningen av tid och rum.
Utmärkt skådespeleri. jag gillar dock inte att som åskådare bli såhär förvirrad
Mästerligt agerande från Anthony Hopkins och Olivia Colman som berättas på ett unikt sätt där man precis som huvudkaraktären (drabbad av demens) inte vet vad som är nutid/dåtid eller verklighet.
Vilken skådespelare han är Hopkins!
Mycket bra skådespelare, men för mig blir filmen för lång och seg på sina ställen...
Brutalt bra skådespel av Hopkins och även om dom andra gör ett gediget jobb hamnar dom ändå i skymundan samt en mycket gripande handling så blev positivt överraskad.