3.6
3.6
The Fall
En ung flicka hamnar på sjukhus efter en olycka. Där träffar hon på en man som börjar berätta en saga - om fem män som alla svurit att hämnas en ondskefull härskare. En saga som tar många olika vändningar efter infall från berättaren - och åhöraren. Inspelad i 28 olika länder.
Originaltitel | The Fall |
Regissör | Tarsem Singh |
Manus | Dan Gilroy, Nico Soultanakis, Tarsem Singh |
Genre | Drama, Äventyr, Fantasy, 2000-tal |
Skådespelare | Lee Pace, Justine Waddell, Leo Bill, Julian Bleach, Daniel Caltagirone, Robin Smith, Catinca Untaru, Kim Uylenbroek, Aiden Lithgow, Jeetu Verma, Marcus Wesley |
Inramningen som vi presenteras för i The Fall är mycket vacker. Filmens centrala koncept kring att en berättelse styrs både av berättaren och lyssnaren är också intressant/tankeväckande. Samspelet mellan den sängliggande stuntmannen Roy Walker (Lee Pace) och flickan Alexandria (Catinca Untaru) fungerar också väl. Själva sagan som berättas är däremot mindre intressant och tar upp onödigt mycket av speltiden. Det intressanta finns i det mänskliga mötet och att filmen tydligen spelats in i 28 olika länder känns mer som en gimmick.
Gillar Singhs cinematografi; inte bara foto eller scenografi, utan hur han sammanfogar det, och i en story som inte skulle kunna framställas på annat sätt. Det är unikt, och i ordets rätta bemärkelse "cinema". Filmens verkliga stjärna är förstås Catinca Untaru. Om hennes bidrag är ren talang eller om Singh som regissör har en extra talang i det hänseendet vet jag inte. Hursomhelst är det en skandal att den här filmen inte fått mer uppskattning. Kanske inte ett mästerverk i alla aspekter, men det är långt över och bortom all massproducerad genomsnittlighet.
Svår att betygsätta. Visuellt är det färgsprakande som bara den och jag älskar Catinca Untaru som spelar Alexandria. En sötare och mer charmig liten flicka får man leta efter. Hon är helt klart det bästa med filmen. Tyvärr tappar filmen mot slutet, men jag tycker ändå att den är klart sevärd.
Den var för oengagerande för högre betyg. Visuellt anslående, men själva underliggande dramat var ganska så banalt och sagodelarna var inte tillräckligt hårda.
Gillade den riktigt mycket; snygg och fin på alla sätt och vis. Tyckte dock inte att den knöts ihop särskilt bra, först blev det onödigt lipigt, och slutklämmen kändes väldigt påklistrad. Vad hade egentligen stuntman-tricks med historien att göra? Kändes som att det kom lite från ingenstans för att det sedan plötsligt skulle utgöra kärnan i hela berättelsen.
En av de vackraste filmerna jag sett med fin story och bra skådisar! Stark 4a!
Luigi - Kaboom
Vad kan jag säga. Snygg, bra, mysig och lite sorglig. Den lilla flickan är övertygande. Gillar att allt sker ur flickans ögon, vilket gör berättandet ganska annorlunda. Många "viktiga" detaljer händer i bakgrunden och man missar dem lätt. Fokus är på det som upptar flickans värld, dvs minst hälften fantasier.
Snygg men ganska tråkig
Bra mycket bättre än jag väntat mig, kanske för att jag var i alldeles rätt sinnesstämning när jag såg denna. Tarsem Singh har i vanlig ordning ett extremt svulstigt och ambitiöst bildspråk men till skillnad från hans andra filmer där dessa inslag i mitt tycke blir för mycket är den här filmen som gjord för det. Jag gillar't. Svag fyra.