Den eviga vägen

Jussi Ketola återvänder från USA med sin familj för att undvika dåliga tider. Istället blir han tvingad till Sovjetunionen där man tror att han är en spion.

Originaltitel Ikitie
Alternativ titel The Eternal Road, Igitee
Regissör Antti-Jussi Annila
Manus Antti-Jussi Annila, Antti Tuuri, Aku Louhimies
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Irina Björklund, Ville Virtanen, Eedit Patrakka, Rosa Salomaa, Jonna Järnefelt, Hannu-Pekka Björkman, Sampo Sarkola, Helén Söderqvist Henriksson, Amalia Holm, Lembit Ulfsak, Jarkko Niemi

KyLLo
2023-02-10
En spretig film där det ena stunden är kärleks-/familjedrama, andra stunden spionfilm osv. Dessutom växlar den mellan finska, ryska och engelska hela tiden. Annars är miljöer och skådespelare bra.
Dream
2023-01-15
En blandning mellan western och kommunism. Upplyser den hemska fascism / kommunism historien rätt bra.
mammene
2018-10-25
Något av en ögonöppnare för något jag inte visste så mycket om, hur mycket ondska fanns och finns det egentligen, förstår det finska intresset att göra film av detta. Och det är välgjort och tidsenligt skildrat, med miljöer som känns äkta. En film som hänger kvar ett tag.
2018-10-23
Det är alltid intressant när en film kan belysa en del av historien som jag hade dålig koll på sedan tidigare, och det här var verkligen en sådan. En del kan kännas lite oklart eftersom jag inte har samma kontext som jag antar att en finländsk publik har, men annars var det här en givande och engagerande historielektion. För att vara en nordisk film är produktionen dessutom väldigt imponerande med en övertygande tidskänsla. Karaktärerna hade dock behövt vara lite bättre utvecklade för att det här skulle kunna lyfta ett snäpp till, men sådana här filmer skulle det vara kul att se mer av från vår del av världen
goeran
2017-12-03
Antti-Jussi Annilas film Den eviga vägen (Ikitie) är en välgjord skildring om en mans öde i Sovjet-Karelen på 1930-talet och det dystra öde som väntade de finländare, varav många från USA och Kanada, som lockats till Stalins Sovjetunionen för att bygga ett socialistiskt paradis. De två huvudrollsinnehavarna, Tommi Korpela och Sidse Babett Knudsen, gör bra ifrån sig liksom Hannu-Pekka Björkman i rollen som chef i hemliga polisen. Realistisk och ambitiös scenografi och snyggt foto är ett extra plus.