BETYG
2.9
av 5
2.9
av 5
The Enforcer - hårdingen
Dirty Harry, del tre. Ett gäng terrorister kidnappar San Franciscos borgmästare, och som om det inte var nog får Harry en kvinnlig kompanjon på halsen. Den framgångsrika formeln från de tidigare filmerna upprepas här och Harry är brutalare och mer "dirty" än någonsin.
Originaltitel | The Enforcer |
Regissör | James Fargo |
Manus | Stirling Silliphant, Dean Riesner |
Genre | Drama, Action, Kriminalare, 70-tal |
Skådespelare | Clint Eastwood, Harry Guardino, Tyne Daly, John Mitchum, Bradford Dillman, John Crawford, DeVeren Bookwalter, Samantha Doane, Bob Hoy, Jocelyn Jones, Nick Pellegrino, Albert Popwell, Rudy Ramos |
Betygsätt | Logga in eller bli medlem för att rösta |
Betygsantal | 1691 |
Filmnummer | 541 |
Recensioner
Harry Callahan är sällan speciellt omtyckt av sina överordnade och blir efter ännu ett våghalsigt ingripande förflyttad från mordroteln till det mindre glamorösa polisarkivet. Sejouren blir do... Läs mer »
Kommentarer
Den tredje filmen med Harry Callahan. Svagare än de två första. En anledning är att skurkarna saknar substans, till skillnad från de två första filmerna. De är ”endast” blodtörstiga skurkar. En annan anledning är den lite lättare tonen i filmen, med lite tillrättalagd humor kring män och kvinnor. Men, det är ju ändå en film med Clint Eastwood, dess ingångsvärde än därför ändå högt och med rapp handling och några spektakulära actionscener tar filmen ändå hem spelet. En 1970-talsfilm av bästa märke.
När man som vi har idén att se alla filmer i pentalogin ”Dirty Harry” är man förstås i en helt annan situation än de som för 50 år sedan följde filmsläppen som kom med cirka tre års mellanrum. Då säkert med stora förväntningar inför varje släpp. Nu är tanken mer, ska vi verkligen hålla fast vid vår idé.
Håller vi oss till den här filmen så går karaktären ”Dirty” på i samma tuffa och oövervinnerliga stil som i de två tidigare filmerna, men skådespelaren "Clintan" inuti karaktären känns här mer stel och tveksam än tidigare. Men visst, vi vet också att han här har ytterligare 45 fina år framför sig i filmbranschen (fantastiskt).
I den här storyn som har ett ohjälpligt dumt manus kan det säkert vara svårt att komma till sin rätt.
Inledningen lovar en tempohöjning från sömnpillret i tvåan. Fokuset sviker dock snabbt och intrigen känns avlägsen. Clint Eastwood är hårdare och mer underhållande, stundtals animerad.
Betydligt svagare än de två föregångarna. En ganska tunn och ojämn standaraction med en del helt onödigt inpetade unkna värderingar.
Mer ordinär och inte riktigt samma känsla som i de första två filmerna, men fortfarande godkänt.
Sämre story och sämre regi men annars är allt sig likt. Skurkarna utgör inget större hot och jag önskar att mer arbete hade lagts på att få dom att framstå som än mer ondskefulla. Likaså med actionsekvenserna, ganska klent utförda även dom. Sjuttiotalet är iaf grymt med allt vad det innebär, mode, frisyrer, bilar mm. Mannen som åtminstone inte sviker fansen är Clint Eastwood som gör jobbet precis så som vi vill att han ska göra.
Tyne Daly är ju alltid bra, men den här Dirty Harry-rullen är väl tunn. Full av sexistiska, rasistiska och homofoba klichéer. Osäker på om manusförfattaren medvetet gödslar med dessa ironiskt för att skapa en motsatt effekt, eller om han är en gris på riktigt. Under medel.
Har fördelen av att vara samhällskritisk och den håller ett bra tempo rakt igenom. Clintan gör givetvis en perfekt rollinsats som Harry Callahan, han har lite giftig och fräcka kommentarer i den här filmen. Personkemin mellan Harry och hans kvinnliga partner är intressant. Inte lika mycket action som Magnum Force.
Trevlig Dirty Harry-macka, som dock tappat jämfört med de två föregångarna. Som många skrivit är skurkarna bleka och deras motivation otydlig. Nya kvinnliga partnern är ett spår som kunnat nyttjas mer och en sidohistoria som får en allt annat än tillfredsställande upplösning.
Clintan är dock i högform, och scenen där han desarmerar en brevlådebomb samtidigt som han väser otrevligheter åt en snokande granne är en riktig favorit.
Borde kanske vara en tvåa då manuset är urbota dumt och den når verkligen inte upp gentemot de två föregångarna. Skurkarna är i de blekaste laget. Men eftersom jag har gått och blivit nyförälskad i Clintan så blir det en trea.