The Dig

Andra världskriget står för dörren när en förmögen änka anlitar en amatörarkeolog att göra en utgrävning av en begravningsplats på hennes marker. När de gör ett historiskt fynd genljuder ekot från Storbritanniens förflutna i en tid när landets framtid framstår som alltmer osäker.

Originaltitel The Dig
Regissör Simon Stone
Manus Moira Buffini
Genre Drama, Biografi, 2020-talet
Skådespelare Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James, Johnny Flynn, Ben Chaplin, Ken Stott, Archie Barnes, Danny Webb, Monica Dolan, Arsher Ali, Robert Wilfort, James Dryden, Joe Hurst, Ellie Piercy, John Macmillan, Eamon Farren

HerrNenne
2022-04-04
2021-10-06: Den är okej, men det här är varför jag inte gillar "based on a true story-"filmer. De tråkiga antiklimaktiska delarna av dessa sanna historier står i vägen för en bra, intressant och underhållande film. Synd. Fiennes är toppklass.
Murvel48
2022-02-26
Okej film, men jag blev inte överintresserad av storyn…
2021-08-10
Det är inte ofta man får se en film om en arkeologisk utgrävning, så det här var trevligt tycker jag. Man lyckas också bra med att fånga fascinationen av det förflutna och spänningen i vad man kan tänkas hitta för spår därifrån. Men annars är det mycket skådespelarnas film, och framför allt då den alltid sevärda Ralph Fiennes. Jag uppskattar också att man inte överdramatiserar skeendet, på vissa ställen känns det som att man peggar upp för det, för att sedan tona ner konflikterna igen. Filmen tar dock en lite konstig väg i andra halvan när fokus plötsligt hamnar på karaktärer som aldrig riktigt har byggts upp samtidigt som man tappar bort de karaktärer som man faktiskt har byggt upp. Den brittiska trevlighetskänslan försvinner dock aldrig
hsimpson
2021-03-30
Börjar bra, och själva utgrävningen är ganska trevlig att se på, men saknar emotionell punch, och sticker i slutändan inte ut tillräckligt mycket för att bli minnesvärd. Stabil trea.
Christofer
2021-03-16
2021-02-17: Inte riktigt vad jag hade väntat mig kanske, långt ifrån så starkt som jag hoppades på. Men dugligt iaf.
Starkbröl
2021-03-03
Väldigt jordnära film från början för att bli lite väl tramsig mot slutet. Synd om 35-åriga Carey Mulligan som får spela 56-åriga Edith Pretty. Även synd om alla skådespelerskor i lämplig ålder som uppenbarligen inte ansågs lämpliga för rollen (efter att Nicole Kidman tackat nej). Nåja Mulligan och Fiennes är förstås utmärkta som vanligt i sina everyman-roller. Filmen byter helt handling och huvudperson och genre i mitten samt kastar in lite orelaterade händelser från kriget vilket ger ett splittrat intryck. En halvtimme av filmen känns därför ganska utdragen och onödig och kunde ha tagits bort. Synd på ett ovanligt tema.
mammene
2021-02-23
Här litar man fullt ut på historien, utan att dramatisera och det är precis så jag vill ha det. En hänförande brittisk miljö, med grävande människor, både bokstavligt och andligt. Ralph Fiennes är den intressanta karaktären här, med sitt lugna eftertänksamma betraktande är han en stor tillgång till filmen. Sidokaraktärerna med sina historier vävs smidigt in. Samtidigt som ett föregående krig börjar närma sig försöker man ta vara på tiden, för vissa är den utmätt.
dudson
2021-02-18
Njaee detta föll inte direkt i god jord. Vet ju att Ralph Fiennes har släkt som varit arkeologer. Men detta var för segdraget rakt av//
Afflicter
2021-02-05
Intressant ämne, men konstigt byte av fokus mitt i. Det känns som att man inte hade tillräckligt mycket att säga om Basil.
Salamandrina
2021-02-03
Lyckades aldrig riktigt fånga mitt intresse.