Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

The Central Park Five


Dokumentär som utreder det uppmärksammade brottsfallet som inträffade 1989 då en grupp färgade tonåringar dömdes till fängelse för att ha våldtagit en kvinna i Central Park. Efter flera års avtjänade fängelsestraff kom det fram att de var oskyldiga. Fördomars katastrofala konsekvenser utreds av prisad regitrio, där bland andra Oscarsnominerade dokumentärfilmaren Ken Burns ingår.


Originaltitel The Central Park Five
Regissör Ken Burns, Sarah Burns (II), David McMahon
Manus Ken Burns, Sarah Burns (II), David McMahon
Genre Dokumentär, 2010-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 180
Filmnummer 100891

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


diskborste
2017-06-15
Guilty af...
Rehn108
2015-01-06
Våldtäkten och de rättsliga missförhållandena är naturligtvis förfärliga, men dokumentären som sådan känns oinspirerad och oerhört standardmässig.
Celestial303
2014-09-08
Skrämmande, spännande och gripande.
Benisakura
2014-04-24
En tragisk händelse som blir en stabil dokumentär. Hade velat se mer ingående intervjuer med inblandade och hade någon från polismakten ställt upp hade det höjt innehållet. Finns säkerligen fler sådana här historier undangömda.
hestret
2013-07-14
Dels tycker jag att filmen är rätt formulär. Talking heads med de vars parti filmen tar och auktoritetsfigurer som lugnt och sansat förklarar vad man ska tycka. Detta varvas med tydliga arkivklipp och små övertygande textsnuttar som också stödjer tesen. Ingen problematisering här, inte. Allt är uppenbart i ett oemotsägligt argument, vilket ju i och för sig är standard i de flesta dokumentärer om brottsfall. Varför inte titta på hur den afroamerikanska communityn såg på fallet? Var det så enkelt att varje svart NYC-bo var ute och demonstrerade eller fanns det olika åsikter? Eller gräva lite djupare kring medias roll? Var det bara tabloidrubriker eller fanns det någon nejsägare? Visst att det finns institutionell rasism, men det kändes otrovärdigt och förenklat att skylla allt på det. Kom ihåg att NYC-borna ändå hade röstat fram en svart borgmästare strax innan. Den avspända framställningen är dock ändå tämligen effektiv i vad filmen vill säga. Jag kan väl dock tycka att inledningen känns lite utdragen, även om filmen verkligen är kompetent utförd. Bitarna med de fem är särskilt imponerande och det är det vi får någon form av personlig koppling (när han tittar på filmen och reagerar: That's me?!). Dock kastas denna personliga koppling relativt snabbt bort i förmån till den formulära och logiska bevisprocessen. Godkänd, men hade kunnat vara mycket bättre. Det får bli en standardsvag trea i betyg.
haajen
2013-05-07
En minst sagt upprörande historia och väldigt intressant då Burns sätter den i ett större socialt sammanhang. Rent tekniskt är det mindre imponerande och jag kan inte komma ifrån det faktum att jag sett väldigt många dokumentärer om bristerna i det amerikanska rättsväsendet, kanske har det gjort en lite luttrad? Och jag håller med de som påpekat att filmen är för lång, den hade mått bra av att redigeras ner en smula...
Maduson
2013-05-01
Om detta hade inträffat i Sverige hade de fått miljonbelopp i skadestånd. Det är helt sinnessjukt att de i TIO jäkla år försökt få någon som helst kompensation av staten utan att hittills lyckas. Hemskt fall.
Rockylin
2013-05-01
En för mig gripande och intressant dokumentär som berättar om livsöden, mänskligheten i helhet och även om en tid som varit och som fortfarande är. Får en att undra hur många liknande historier det finns där ute som vi ännu inte känner till med oskyldigt dömda och om skyldiga som går fria, och om att vi antagligen inte ska vara så snabba med att tro allt vi läser och när vi dömer folk.
kroffa
2013-05-01
fan va sjukt att sitta inne för nått man inte gjort. vilket hat som måste födas inom en.
mazquara
2013-04-30
intressant historia, men lite halvseg som film.
Visa äldre kommentarer »