3.5

The Bourne Ultimatum

Allt han ville var att försvinna. Istället jagas Jason Bourne av människorna som gjorde honom till den han är. Men inte ens en ny generation av yrkesmördare kan avskräcka honom från att söka svaret på frågan vem han en gång var.

Originaltitel The Bourne Ultimatum
Regissör Paul Greengrass
Manus Tony Gilroy, Scott Z Burns, George Nolfi
Genre Drama, Action, Thriller, Äventyr, Mysterium, 2000-tal
Skådespelare Matt Damon, Scott Glenn, David Strathairn, Julia Stiles, Albert Finney, Joan Allen, Paddy Considine, Corey Johnson, Scott Adkins, Daniel Brühl, Colin Stinton, Edgar Ramírez, Joey Ansah, Lucy Liemann, Tom Gallop, Dan Fredenburgh

Andreas_
2023-06-15
Tredje filmen i den som då skulle vara en avslutande trilogi om Bourne och hans jakt på svar men så blev inte fallet, kom en fjärde och sista film många år senare men den borde ha avslutats här, Paul Greengrass är tillbaka som regissör från andra filmen och gör sitt jobb med sin handhållna kamera mycket bättre denna gång än vad han gjorde i den andra filmen, man ser mer vad som händer och sker även om det är snabba klipp och lite skakigt, detta är nog den bästa av alla tre filmer faktiskt, den innehåller mest intensitet enligt mig och trots att den i princip är en väldigt lika andra filmen i mycket, det märker man tydligt om man ser dom direkt efter varandra och inte väntar år emellan och det drar ner betyget men man kan då säga att denna tredje film är en förbättring av den andra Bourne filmen, vilket gör den snäppet vassare, det är spännande som vanligt, bra action och många bra skådespelare med, framförallt den suveräna Matt Damon som Bourne såklart, sen kommer den lysande Joan Allen och Julia Stiles tillbaka från film nummer 2, sedan är det lite nya ansikten i både mindre och större roller, såsom Scott Gleen, David Strathairn, Albert Finney och Paddy Considine, sen även oerhört små roller för Edgar Ramirez och Daniel Bruhl, vi får även se Scott Adkins blinka förbi i en superliten roll, alla väldigt bra i sina små och större roller såklart, supermanusförfattaren Tony Gilroy är även med och skriver denna, så förutom att handlingen är lite upprepande så är det väldigt välskrivet och bra, men ska man se och förstå något av denna, så måste man ha sett dom andra filmerna, annars förstår man ingenting av handlingen, så detta är verkligen en trilogi som man måste ha haft med hjärnan, allt som allt, en väldigt bra avslutning på en lysande trilogi, kanske den bästa trilogin i vår nutid där alla filmer håller lika hög kvalité och Bourne filmerna är definitivt bättre än alla Bond filmer som kommit ut under 2000 talet, dom borde verkligen ta notis och lära sig från detta inför framtida Bond filmer, betyget blir en stark 4:a
Muhammed
2021-09-23
Bra uppföljare som ger lite spänning i soffhörnet. Man somnar iaf inte
dudson
2020-02-21
Stressig/ uppjagad film-serie Bourne. Visst inte en död sekund. Sen även schyssta spännings scener samt läckert filmat rakt av. Men riktigt själlöst tyvär. 2+
Qhorinhalfhand
2018-07-16
Filmen var stabil hela vägen fram till slutet som för mig var en besvikelse. I övrigt mycket bra action och spännande, i likhet med dom tidigare filmerna, men inte riktigt samma klass.

2017-05-08
Den svakeste i serien men som en del av helheten får den fire minus.
psyche_delic
2016-12-02
Alla viktiga ingredienser från de tidigare filmerna finns med: biljakten, Bourne klättrar på utsidan av ett hus, Bourne leder en kvinna med ett fast grepp kring hennes arm, alla är ute efter honom men någon är ändå på hans sida, en lite längre fight med en mer jämbördig motståndare, Bourne minns lite grejer, folk talar engelska med honom för tittarnas skull, konspirationen växer ett steg till utan att det känns som det finns en ände. Som att de skrev ett manus och sedan ändrade lite detaljer för varje ny film.
distinkt
2016-09-22
lol så dåligt
saggesaliv
2015-11-25
Bäst i serien! De blir bättre ju längre serien fortskrider, även om jag inte tycker att någon av dem är något egentligen speciellt. Denna var intressant, spännande, hyfsat stilren, och hade en fin mystisk touch. Det är dock fortfarande en ganska slibbig Greengrass hollywood-produktion och inte mer till film än actionfylld fredagsunderhållning! 57/100
2014-12-14
Jason Bourne är tillbaka och han kommer tillbaka precis på det sätt jag vill och kräver av en action-thriller dvs. massor av härlig action och intensiv spänning. Matt Damon är verkligen helrätt för denna roll och en annan styrka är de starka skådisarna i birollerna. Detta är helt klart en film som är gjord för att underhålla sin publik. 4+
spielmitmir
2014-04-18
Alla tre filmerna hänger ju ihop. Tvåan och trean kanske mer än ettan och tvåan till och med. Allt som allt är det en mycket bra trilogi som tål att ses om många gånger. Välspelad!