Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.6
av 5

The Blair Witch Project


I oktober 1994 gav sig de tre filmstudenterna Heather, Joshua och Michael iväg på en tvådagarstur i Black Hills-skogen i staten Maryland. De hade tänkt sig att göra en film om den lokala legenden, Blair-häxan. Men något händer i skogen, och de tre ungdomarna försvinner. Ett år senare hittades deras inspelningar. Denna film bygger på dem...


Originaltitel The Blair Witch Project
Regissör Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Manus Eduardo Sánchez, Daniel Myrick
Genre Thriller, Skräck, Mysterium, 90-tal
Skådespelare Heather Donahue, Michael C Williams, Joshua Leonard
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 19316
Filmnummer 159

Recensioner

Skapad 2019-12-01 av watts_next
Denna film skrämde livet ur mig när jag såg den första gången. Visserligen är det inte så konstigt, eftersom jag befann mig i en liten stuga mitt ute i den stora skogen... Filmen i sig är int...   Läs mer »

Skapad 2019-11-14 av Stygga-Vargen
I oktober 1999 gick filmen The Blair Witch Project upp på biograferna i Sverige men själv såg jag den först året därpå, då den släpptes på VHS. Det var min bror som hyrde den och vi tittade ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Stomberg
Den handhållna kamerans estetik och ojämna klipp hörde inte till nyheterna under 90-talet. Denna typ av filmestetik, med sina rötter i dokumentärfilmen, förfinades av fransmännen redan i slutet...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av JoeZ
\"The oldest and strongest emotion of mankind is fear and the oldest and strongest kind of fear is fear for the unknown\" -H.P. Lovecraft Jag har en tendens att få tårar i ögonen när jag ser p...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av jaaz
Detta är en filmatisering av vad som skulle blivit en dokumentär om den legendariska Blair-häxan i skogen Black Hills, Maryland. Saker och ting blev dessvärre inte riktigt som de skulle... De tr...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Octan
Filmen som spelas in med hjälp av två handkameror och en mycket liten budget. Förvänta er inte några skräckscener. Det handlar om tre ungdomar som ska göra en dokumentär om Blairhäxan som sä...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av connya
Det mest fascinerande med Blair Witch var väl egentligen hur något så enkelt kunde bli så stort. En helt kult, om än ganska snabbt utdöende, följdes i dess fotspår. Legenderna, myterna - allti...   Läs mer »

Kommentarer


darkmist82
2023-06-12
Unik film som vågade göra något annorlunda och nytt. Nu finns det flera som försökt sig på liknande grejer men inget kan slå originalet. Filmen i sig kanske inte är en film man ser alltför ofta men den har sina ruggiga ögonblick som känns mer otrevliga är många av dagens skräckfilmer. Den krypande känslan över vad som kan finnas därute som man inte kan se. En klassiker som man lär se för vad den är.
Albion
2022-01-22
Försöka duger brukar det heta. Men, nej. 1
Nalleman
2021-07-12
Jösses vilken dynga rent ut sagt. Fick ärligt talat snabbspola för att orka igenom den ändå relativt korta filmen.
päronanton
2021-12-07
Riktigt bra! Väldigt spännande med en obehaglig atmosfär genom hela filmen. Den gör den extra otäck med tanke på att den är filmad som en dokumentär, och man känner verkligen förtvivlan och frustrationen hos ungdomarna som vill hem. Såg om den nu efter nästan ett år. Den är väldigt bra, den sticker ut ifrån andra skräckfilmer. En klassiker!
fisk0
2019-07-07
Trots att den gjorts så många gånger sedan 1999, funkar den fortfarande. Kanske inte direkt läskig, men väldigt stämningsfull och över lag både övertygande skådespeleri och klippning.
Rai
2018-01-07
Värsta smörjan jag kar kollar på! Är osäker om jag ens kollade klart den här usla, dålig, sämsta, pinsammaste, fånigaste, löjligaste filmen! Jag säger bara en sak om den här filmen, förutom allt annat jag har skrivit. URK!!!
silvertrain
2017-11-10
Kan säga också att svenska Det okända som har många likheter med denna är mycket bättre än denna faktiskt. Dem filmen vart man ordentligt rädd för vi sina tillfällen, vilket man som sagt inte blev av denna.
anticosmicdawn
2017-07-10
Tyvärr är det bara spansk REC samt 95% utav The Last Broadcast som kommer i närheten utav TBWP. Om det är en found footage-film du ska se i ditt liv så är det denna.

2017-02-14
År 2000 hyrde jag denna film på VHS och såg den tillsammans med några kompisar. Jag hade inte sett den förut och jag tyckte inte om den över huvud taget. De senaste dagarna har jag funderat på att betygsätta och kommentera denna film här på Filmtipset men jag mindes i princip ingenting av filmen och jag kände att jag behövde se om den innan jag gav mig på den för det har ju trots allt gått ungefär 17 år sen jag såg denna film sist och jag mindes bara ett par småsaker från den. Sagt och gjort. Jag är faktiskt glad att jag gav den här filmen en andra chans för nu gillar jag den faktiskt. Att jag har betydligt livligare fantasi och är lite vidskepligare nu än när jag såg den för 17 år sen bidrog säkert till att jag ändrat åsikt. Livlig fantasi i kombination med vidskeplighet är nog en fördel om man ska se denna film och sen tror jag även det är bättre om man sitter och tittar på den ensam i ett mörkt rum än tillsammans med andra. Slutet lämnar några frågor obesvarade men är ändå filmens höjdpunkt. En riktigt läskig filmupplevelse i min mening,
MaxMackan
2016-09-11
I biomörkret 1999 var det en av mina starkaste filmupplevelser. Hela salongen kändes som den andades som en och samma organism, små genuina skräckreaktioner kunde höras då och då från sprida platser. Och åtminstone jag och säkert många andra som var 15-16 år och aningen naiva kom ut i storögd förvirring kring vad vi sett, som i sin tur leder till en obehaglig skräckkänsla. Den där tveksamheten kring om det var på riktigt, som hela filmen vilar på. Som film betraktat tappar den mark för varje år på vissa sätt, trollen spricker i dagsljuset. Dock är det en välkonstruerad film, som har en trovärdighet i dialog, kameraarbete och utförande som de flesta andra found footage-filmer saknar. En milstolpe som har sin plats i filmhistorien oavsett vad man tycker om den.
Visa äldre kommentarer »