The Apprentice
En dramatisering av Donald Trumps karriär under 1970- och 1980-talen, som fastighetsaffärsman samt relationen till mentorn och advokaten Roy Cohn.

Originaltitel | The Apprentice |
Regissör | Ali Abbasi |
Manus | Gabriel Sherman |
Genre | Drama, Biografi, 2020-talet |
Skådespelare | Sebastian Stan, Jeremy Strong, Maria Bakalova, Martin Donovan (II), Catherine McNally, Charlie Carrick, Ben Sullivan, Mark Rendall, Joe Pingue, Ron Lea, Edie Inksetter |
Underhållande rakt igenom. Både Strong och Stan gör kanonjobb, särskilt Strong. Otroligt att Hollywood vågade nominera dem med tanke på beröringsskräcken (à la AIDS i filmen) gentemot Trump. Det sistnämnda skiner tyvärr igenom en del i filmen. Man kunde gott skippat ett par saker som mest känns som tramsiga tjuvnyp mot Trump och som inte gör något för storyn. Dessa gör betygsfyran halvt genomskinlig, men kan inte dra ner hela filmen.
Han har bra smak, Ali Abbasi. Hade jag skrivit och satt betyg för en tidning hade det blivit högsta betyg, men nu är det på filmtipset och där kan man ha högre krav.
Underhållande. Det är lite fascinerande att se Stan fånga Trumps små egenheter, men man fångas aldrig av filmen där, glömmer aldrig att det är Stan som spelar Trump. Jeremy Strong dock, vilken jävla rollinsats. Skitbra.
Intressant film och vinkling. Oerhört välspelad men lite tom på nåt sätt. Lite spännande att se en biopic som känns vinklad åt det negativa (inte mig emot).
Tyckte Trump och Cohn spelade över till tusen i början, men vande mig rätt fort. Lite intressant i handlingen i början, senare blri hela filmen mer till en känsla än en handling. Känslan av de där alldeles för inrökta heltäckningsmattorna och att på nåt sätt vara fången inne i hans huvud. Det gjorde inte filmen hemsk, men det var lite skönt att få gå ut bion när den var slut.
Funkar att se, men inget jätte märk värdigt. Det är tydligt och klart att den här gjordes samt släpptes innan valet för att försöka stoppa Trump, men ”tji” fick dem. Den typen av påverkans kampanjer funkar endast här i Europa. I för sig är det inte alla som förstår att i USA behöver många ha 3 jobb för att klara sig. Här i Europa räcker det för det mesta med ett jobb. Där är skillnaden och då skiter folk i vem dem röstar på bara politiken blir bättre. Men levnadsstandarden blir allt sämre här i Europa med. Det börjar vi se allt tydligare med folk som behöver hjälp med mat på bordet, bostadslöshet, skulder som växer, arbetslöshet och trötta på nuvarande politik etc… Finns säkert någon som läser det här och tänker han är ”SD”, men NEJ! Höger politiken i Sverige har inte gjort det ett dug bättre för folket, men Högern har olika löften samt avtal från land till land. Det ska man komma ihåg och läsa på om.
Inte Succession precis, snarare Orange Man Bad: The Movie, för det handlar verkligen inte om någonting annat. Jag misstänker att Jeremy Strong spelade sig själv som Kendall Roy, och den här prestationen är vad man får när man ber honom att göra en karaktär; så fullständigt utan varierande mimik och tonfall var inte den riktiga Roy Cohn, och inte heller framstår han som ett sådant komplett UFO i intervjuer som Strongs tolkning av honom gör. I övrigt svårt att veta vad som är verklighetsbaserat och vad som bara är den politiska monokulturen Hollywoods antipati gentemot huvudkaraktären; ett ständigt problem med biografisk film om polariserande personer. Filmens Trump blir alltmer endimensionell ju närmare slutet vi kommer, och till slut så framstår han helt och hållet som en karikatyr. Sjyssta produktionsvärden ändå.
Fascinerande film att beskåda en vecka som denna! Välgjord, mycket bra skådespelad, engagerande och väldigt angelägen. Kunde dock varit en smula bättre på det rent filmiska planet. Tycker det är märkligt att filmen kastar in en 90-talig punk/rave-attityd till scener som utspelar sig på 70-talet, och ibland blir det mörka murriga fotot mer fult än effektfullt. Sedan är det också en brist att det hela ändå landar i en story som känns väldigt bekant. Det blir liksom Allt om Eva-intrigen, med lärlingen som springer förbi sin mentor och försummar denne. Kanske skulle detta bara varit första halvan i en ännu mer omfattande film som fortsatt vidare till TV- och politik-karriären, kanske hade det då hänt något ännu mer. Men det är klart att det blir svårare ju närmre samtiden man vill komma. Ändå är det en rätt fascinerande film som trots bristerna klättrar över gränsen från trean till fyran till sist. Det är ändå fascinerande att få ta del av den här vidriga världen och dessa ruttna människor på samhällets topp. Något av en sjaskig skräckfilm nästan, om inte verkligheten utanför biosalongen visar sig ännu värre.
Film som innehåller det amerikansk film är så bra på: genuina miljö- och tidsskildringar och ett moraliskt idisslande kring makt av allehanda slag (samhällelig, personlig, sexuell, etc.). Första halvan är bäst på att skildra hur Donald Trump verkligen är en produkt av ett tävlingsinriktad kapitalistiskt samhälle, inte ett unikum i det. Andra halvan tappar fart och blir också lite mer förutsägbar på det där alldeles särskilda amerikanska sättet. På det hela en sevärd film om än inte överdrivet minnesvärd.
Mycket bra! Bra skådespel, otroligt stark känsla av 80 tal.
Men ser verkligen hur han förändras, från man nästan tycker synd om han till nu.