Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Terminator


År 2029 ligger planeten jorden i ruiner efter ett kärnvapenkrig. Maskinerna har tagit över makten och människorna förvisats till underjorden. Men maskinernas makt hotas av en stark och växande motståndsrörelse. En ung kvinna, Sarah Connor, styr framtiden utan att hon själv vet om det. Hon bär på det barn som ska leda kampen mot maskinernas makt. Hon måste dö innan hon föder sitt barn. En robot - Terminatorn - skickas tillbaka i tiden för att döda Sarah. Den känner varken fruktan, medkänsla eller smärta. Den är en perfekt dödsmaskin. Men Sarah har en beskyddare - en ung soldat, som skickats av människorna från framtiden. Världens öde ligger i deras händer och de måste besegra Terminatorn innan han dödar dem.


Originaltitel The Terminator
Alternativ titel Dödsängeln
Regissör James Cameron
Manus James Cameron, Gale Anne Hurd
Genre Action, Thriller, Science Fiction, 80-tal
Skådespelare Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton, Paul Winfield, Lance Henriksen, Bess Motta, Rick Rossovich, Earl Boen, Shawn Schepps, Dick Miller, Bill Paxton, Brian Thompson, Brad Rearden
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 26225
Filmnummer 248

Recensioner

Skapad 2019-12-18 av Rollywood
James Cameron, en av Hollywoods främsta filmskapare, har skrivit och regisserat den här legendariska actionfilmen. Ett verk som ledde till en rad kända skådespelares genombrott och början på en ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av FreddyKrueger
The Terminator är en klassisk historia om en människa och en robot som sänds tillbaka från framtiden. Roboten är ond och människan är god men en sak har de gemensamt, de måste hitta en kvinna ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-15 av BobbyPeru
James Cameron's futuristiska science fiction/actionfilm är fortfarande en av de bästa actionfilmerna som någonsin gjorts. Det är rasande action från början till slut. Effekterna är imponerande ...   Läs mer »

Kommentarer


karlmats
2022-05-22
Nästan 13 år sedan jag såg denna klassiker senast och vid en omtitt har jag inga problem att låta 4an stå kvar. Arnold är förstås redan här en kultgubbe, han blev det väl egentligen redan med Conan men det känns som att det var här han slog igenom på riktigt ändå. Han säger inte mycket, men han är imponerande ändå. Hamilton och Biehn är också imponerande på sitt sätt och ger en väldigt mänsklig touch till den här stenhårda framtidsdystopin. Musiken är härlig och redan här blir man väl en Cameron-frälst. Så mycket med så små medel, hatten av för alla inblandade. Kul att se Lance Henriksen, Bill Paxton och Brian Thompson i små roller också, 80-talet var verkligen härligt och jag kan förlåta hur mycket effekterna i slutscenen har åldrats, det var säkert häftigt för sin tid och förtar inte allt det fina som kommit innan.
Starkbröl
2021-07-12
Grym och superklassisk action som håller chockerande bra, tack vare bra praktiska effekter som med några få undantag inte känns speciellt föråldrade. Den kommer inte riktigt upp i den närmast perfekta tvåans klass däremot.
Raimo_1985
2020-09-11
Ännu en omtitt, ingen aning om när jag såg denna sist men jag får en känsla av Patriks källare och då pratar vi runt millennieskiftet. Jag har ingen sådan där som sitter och tittar om på filmer stup i kvarten även om de är bra. I det här fallet var det inte en dag för tidigt med en omtitt och jäklar vad bra den här rökaren håller! Det finns ju ingenting att klaga på här. Till och med han som ska krossa terminatorn har ju snygga skor att titta på, Nike Zoom Blazer Mid!! I övrigt är det mesta väldigt snyggt, hårt och underhållande. Arnold S framförallt då. Mindre snyggt är vissa scener med smält terminator mot slutet men sådant skiter man i. Hellre än det än vilka moderna effekter som helst. Wow, de som är i rätt ålder måste ha sett framemot nya filmer av James Cameron på den här tiden.
OffTheGround
2020-05-06
Omtitt, och det är första gången jag ser den från början till slut. Idag är jag nog mest betagen av 80-talskänslan och soundtracket, mer än actionscener och effekter som (till största delen) åldrats väl. Borde kanske höja till en fyra, hade definitivt gjort det om inte tvåan varit så bra.
RunRiot
2019-02-24
En av de bästa actionfilmer som gjorts. Den håller ännu trots en del föråldrade effekter och den löjligt uppenbara kulissen i slutscenen. Det är nästan sorgligt att Michael Biehns karriär aldrig tog fart ordentligt efter den här filmen, då han är ruggigt bra.

2018-03-18
Et mesterverk som ikke kan gjenskapes. .
AngelsDiary
2018-02-26
Älskar den.
gaskammarvalse
2018-02-10
Nostalgisk
Rai
2018-01-01
Gillar 1 och 2:an bäst sen tycker jag nog det går ut för resten av filmerna..
StureStenhög
2017-04-06
Efter att ha återbesökt den här gamla klassikern så får jag konstatera att den faktiskt var ännu bättre än vad jag mindes den, och jag vidhåller jag att den är bättre än T2. T2 är högklassig den också, och är förvisso mer spektakulär, men första filmen har en bättre story. För att vara en tidsresefilm så håller historien ihop väldigt bra så länge man betraktar den isolerat, paradoxerna finns förstås där som vanligt, men filmen är medveten om dem och snarast omfamnar dem. Det är också en väldigt stilsäker film med ett flertal riktigt fantastiska sekvenser där allt bara stämmer. Discoscenen, polisstationsscenen, lastbilsscenen. För att nämna några. Och så briljerar Arnold förstås, att specificera det mer än så känns närmast överflödigt. Det enda jag möjligen kan klaga på är framtidsscenerna, de håller trots allt inte samma klass som resten av filmen. Men de hindrar inte underhållningsvärdet från att vara tokhögt hela vägen, och det här från att vara en av tidernas bästa actionfilmer
Visa äldre kommentarer »