Suite française
Under de första åren av tyska ockupationen av Frankrike, blomstrar en romans upp mellan Lucile Angellier, en fransk bybo och Bruno von Falk, en tysk soldat.

Originaltitel | Suite française |
Regissör | Saul Dibb |
Manus | Saul Dibb, Matt Charman |
Genre | Drama, Romantik, Krig, 2010-tal |
Skådespelare | Michelle Williams, Matthias Schoenaerts, Kristin Scott Thomas, Margot Robbie, Ruth Wilson, Sam Riley, Alexandra Maria Lara, Lambert Wilson, Tom Schilling, Eileen Atkins, Harriet Walter, Clare Holman, Deborah Findlay, Eric Godon, Diana Kent, Heino Ferch |
Snyggt och medryckande i sin lågmäldhet!
En nyanserad, men även romantiserad film om livet i det ockuperade Frankrike. Skönt att se att människor kan förändras och att inte alla tyskar är svin, att det kan vara svårt att välja sida även om fosterlandet överväger, eller rädslan. En fin film tycker jag, så trean är stabil.
Ett intressant vardagsperspektiv på livet i det ockuperade Frankrike, samtidigt som den också är förvånansvärt komplex i sina karaktärsskildringar. Å ena sidan är inte alla som slogs för nazisterna nödvändigtvis dåliga människor, å andra sidan går det fortfarande inte att bortse från att de slogs för nazisterna. De kval som Michelle Williams karaktär går igenom kring detta känns trovärdiga och rimliga. Det fladdrar dock förbi lite för många sidokaraktärer som man aldrig riktigt får grepp om, gissningsvis var de mer utvecklade i boken. Det är också lite för mycket polerad Hollywood-känsla över det hela, inte minst p.g.a. att fransmännen snackar brittisk engelska. Men så länge nazisterna får prata sin ljuvliga tyska får man väl vara nöjd
Kanske en bagatell som film betraktat, men jag föll verkligen för den här filmen! Snygg och med en bra story.
Som vanligt vill jag se detta på originalspråk, så tyskan berikar, men bristen på franska sänker. Hade velat ha mer av mycket, utan att riktigt kunna sätta fingret på exempel. Jag vet av andra exempel att ensemblen är kapabel till mer. Den blev helt enkelt inte så stark som den hade kunnat bli.
En annorlunda och bra story om kriget. Flera duktiga skådespelare och bra manus ger mig anledning att ge en stark trea.
En okej film! Dock inget speciellt som man inte sätt för, ifall man som jag älskar att kolla på Fransk film, fransmännen har gjort den här typen av kärleks, krigs historier minst 100 gånger tidigare, dem franska filmerna är dessutom bättre i både regi och skådespeleri, så för min del är detta bara en dålig kopia fast på engelska. Största anledningen till att denna gjordes är antagligen för att försöka nå ut till en bredare publik som inte hittat till dem franska filmpärlorna.
Denna pärla visades aldrig på svensk bio. Intressant hela vägen. En femma för den nyanserade personskildringen och den gripande kärlekshistorien. Michelle och Matthias är som skapta för varandra.
Stilig filmatisering av en historia som mer eller mindre måste berättas, dessvärre så saknar den driv och inlevelse på ett par plan vilket är synd då det framförallt är fint att se Matthias som tysk soldat med aningen mer ädla ambitioner än de övriga.