Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

Stolthet och fördom


Filmatisering av Jane Austens roman med samma namn. Den utspelar sig på 1800-talet, en tid då klasskillnader var väldigt uppenbara och centrala. Det blir stor uppståndelse i familjen Bennett när den unge, rike Mr Bingley flyttar in i grannskapet. Med sig har han sin ännu rikare, men stolta och arroganta vän, Mr Darcy. Filmen handlar till stor del om förhållandet mellan Mr Darcy och den näst äldsta av döttrarna Bennett, Elizabeth, men även om de andra döttrarnas romanser och skandaler samt händelserna i grannskapet. Känslor går från svala till varma och vice versa, och en hel del missförstånd måste klaras upp innan det framgår vem som egentligen är god rakt igenom.


Originaltitel Pride and Prejudice
Regissör Simon Langton
Manus Andrew Davies
Genre Drama, Romantik, Mini-serie, 90-tal
Skådespelare Julia Sawalha, Jennifer Ehle, Colin Firth, Alison Steadman, Susannah Harker, Anna Chancellor, Benjamin Whitrow, Barbara Leigh-Hunt, Crispin Bonham-Carter, David Bamber, Victoria Hamilton, David Bark-Jones, Christopher Benjamin, Emilia Fox, Anthony Calf
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 5933
Filmnummer 5993

Recensioner

Skapad 2019-11-09 av jevlageek
Jag är vanligtvis väldigt snål med att sätta en femma i betyg på en film. Men denna behövde jag inte ens fundera över; jag satte en femma direkt. I filmens startscen får man se två män kom...   Läs mer »

Kommentarer


mammene
2023-09-02
Senast jag såg detta romantiska drama var 2007, nu vid omtitt sänker jag till en fyra, något stark. Svårt för detta har varit en stor favorit. Fortfarande är det mycket bra, då mest skådespelet mellan Darcy och Elizabeth det är mycket berörande att se, det ges tid för karaktärerna att förändras och utvecklas. Miljöerna är hisnande vackra, men det finns partier som blir lite tröttande. Men i det stora hela ligger det fortfarande mig varmt om hjärtat.
Rai
2018-01-23
Urk! Dessa filmer tål jag inte alls!!
fattyfinger
2017-05-22
Alltså, jag har varit en sådan motståndare till den här mini-serien. Rika snobbar som struttar runt på den engelska landsbyggden, dricker te och beter sig som dryga stolpskott. Det lät så tråkigt. Så fruktansvärt trist. Men så tvingade en god vän till mig att se den och jag bah...shit, det är ju bra. Riktigt bra. Därav lärde jag mig att så gott som alla filmer förtjänar en ärlig chans.
Barneyk
2016-01-30
Jag tycker filmatiseringen ifrån 2005 är betydligt bättre men Firth är riktigt bra och det är fint att se saker utvecklas mer på längre tid.
emelee
2016-01-10
Proffsig, snygg och stundtals stark feel-good-känsla. Jag ville ha mer.
#54
2015-03-22
En angenäm bekantskap, bortsett ifrån några hysteriska karaktärer.
martineden
2013-08-15
[rek. 4] En av de bästa romanfilmatiseringarna någonsin!! Verkligen ett praktfullt mästerverk vars enda motsvarighet jag i skrivande stund kan tänka på är Bondarchuks KRIG OCH FRED. Skådespeleriet är verkligen fantastiskt och Firth och Ehle ÄR sina roller. Kostymer och scenografi är makalöst. En annan tillgång är skådespelarna som gör rollerna som Mrs Bennett och Mr Collins. Mästerverk!! 5.
hestret
2013-07-19
Absolut en av de bättre Austenadaptionerna. Här bjuds vi på en härligt flytande berättelse som täcker mycket av bokpunkterna. Det senare är ju dock inget krav för varje verk ska bedömas på egen grund, men det blir ju ett plus för alla vi som läst boken. Det nedtonade skådespeleriet är högklassigt, vilket ger, för en Austenadaptation, ovanlig bredd och känsla för karaktärerna. Fotot är relativt bra för att vara filmad för TV, men verkligen inget plus. Kan bli rätt irriterad på den lama dialogen ibland dock. Det blir en svag fyra.
film_Alex
2013-04-27
Väldigt vacker scenografi, kostym och välvald musik. Helheten är väldigt god och jag uppskattade handlingen även om den var hyggligt förutsägbar och standardiserad. Som helhet faller inte filmen mig helt i smaken då jag saknar spänningsmoment, men med det sagt så är detta en väldigt bra film och jag förstår varför så många uppskattar den!
Undine
2013-04-24
Underbar! Till skillnad från de andra versionerna kan inte skymta vilket år den är inspelad i. Otroligt välgjord, enastående skådespelare och man blir så otroligt meddragen. Underbart samspel mellan Elisabeth och Mr Darcy! <3 Det kittlas i magen varje gång dem tittar på varandra. Jag kan se den om och om och om igen och upptäcker alltid något nytt och fascinerande. Väldigt lik boken dessutom. Miljöer och hela paketet är underbara. Detta är en av mina allra största favoritserier/filmer.
Visa äldre kommentarer »