Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.1
av 5

Split


Efter att tre tjejer kidnappats av en man med tjugotre distinkta personligheter måste de locka fram de personligheter som kan hjälpa dem och försöka hålla sig borta från de andra.


Originaltitel Split
Regissör M Night Shyamalan
Manus M Night Shyamalan
Genre Thriller, Skräck, 2010-tal
Skådespelare James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson, Jessica Sula, Betty Buckley, Brad William Henke, Sebastian Arcelus, Neal Huff, Izzie Coffey, M Night Shyamalan, Rosemary Howard
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1421
Filmnummer 122638

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av Stygga-Vargen
Regissören M. Night Shyamalans filmer är antingen väldigt bra eller väldigt dåliga - jag gillar Sjätte sinnet, Unbreakable och faktiskt även The Village men de övriga av hans filmer som jag se...   Läs mer »

Kommentarer


djonipony
2023-10-05
En av alla jag glömt att betygsätta. Minns som bra, kul caféslut också.
Sheepy
2023-07-21
James McAvoy (Dennis) gör en bra rollprestation men detta är i slutändan en ren smörja. Caseys bakgrund målas upp som en viktig detalj men blir i slutändan mest en halvmesyr. All dialog med psykologen har heller inte mycket med handlingen att göra… utan hade kunnat tagits bort helt utan att ha ändrat grundberättelsen (vi hade förstått poängen ändå). Slutet tillför en poänglös twist som snarare stjälper än hjälper filmens tema. Synd, för premissen i sig var faktiskt intressant.
Rele
2021-12-26
En av många sjuka kidnappningsfilmer. Den här är inte så bra film, men flera skådespelare gör bra ifrån sig. Jag ger en tvåa i alla fall.
päronanton
2021-08-19
Helt okej! Bra skådespel!
Andreas_
2021-07-22
Väldigt bra film och comeback från M Night Shyamalan som enligt mig hade gjort 3 bra filmer innan Split som är Sixth Sense, Unbreakable och The village som alla tre hade en fin liten trevlig twist i slutet som dessutom blev lite av ett trademark för M Night Shyamalan, sedan gick det snabbt utför i hans filmskapande men här får vi något lite mer annorlunda faktiskt och lite av en comeback, det är ingen direkt överraskning i slutet som i hans tre första filmer men den mini-twist på slutet är endast för dom som sett och kommer ihåg unbreakable, annars förstår man inte twisten och filmen i sig är kanske inte så märkvärdig men väldigt spännande och underhållande trots allt, man sitter lite på helspänn och är nyfiken på vad som komma skall och det är mycket tack vare den helt lysande skådisen James McAvoy som borde fått en oscar här, han är så otroligt duktig skådis och lyfter filmen ett par snäpp, utan hans fantastiska skådespeleri så hade nog filmen landat på en 3:a, så jag skulle gärna vilja dela upp denna film i två betyg, en 3:a för manuset och en 4:a för skådespeleriet, för även om James McAvoy äger hela filmen själv så är faktiskt övriga skådisar i bi-roller bra också, framförallt Anya Taylor-Joy som är värd att komma ihåg och hålla ögonen på i framtiden. Sen ska det ju tilläggas att när jag såg denna många år senare efter att den kom ut så visste jag ju att Unbreakable och sedan även filmen Glass hör ihop med split, vilket gör den bättre och mer intressant, så jag rekommenderar att se M Night Shyamalans Unbreakable, Split och sedan Glass i denna ordning för då blir alla dessa filmer bättre än vad dom egentligen kanske är som fristående filmer, men betyget i sin helhet blir en svag 4:a.
RichardEk
2021-05-13
En tre i betyg om än inte en så stark sådan. Ganska ordinär men med bra skådespelare i de stora rollerna och hyfsat spännande på sina ställen. Dock den svagaste i trilogin 'Unbreakable, Split, Glass".
Ymir
2020-11-30
Kvasipsykologisk semi-kalkon, om än med bra rollprestationer.
RustyFilm
2020-11-26
Ett psykiatriskt kryddat kidnappningsdrama där tre tonårstjejer hamnar i trubbel. En av de tre, Casey (Taylor-Joy) har en traumatisk barndom bakom sig, kanske är det positivt när det kommer till hantering av förövaren (James McAvoy). Han (förövaren) lider av DID (en multipel personlighetsstörning). Han är 23 personligheter i en eller var det 24 (har lite svårt att hänga med där, det är ju en Shyamalan film). Vi får åtminstone bekanta oss med en 7-10 (så där) av dem. Ganska begränsat med fysiskt våld i filmen (det är väl bra). Å andra sidan skruvas personlighetsstörningen på liknande sätt som sker med våld i andra filmer.
Ful_fisk
2020-05-26
Det kvasipsykologiska innehållet ger jag inte så mycket för, men stilmässigt var det välpackat och spännande. Sista akten var lite väl lökiga, men det håller ihop tillräckligt för en svag trea i alla fall.
Christofer
2019-12-17
2019-10-06: (höjer trean från förra titten till en fyra) Omtitt inför Glass. Håller fortfarande måttet utan tvekan. McAvoy gör ju en makalös prestation. En kul detalj är att jag vid förra titten inte hade en aning om att det här var en uppföljare till Unbreakable, så nu föll ju pusselbitarna på plats istället för att jag satt helt förvirrad efter slutscenen. Hehe.
Visa äldre kommentarer »