3.5
3.5
Sophies val
Sophie överlevde ett koncentrationsläger under andra världskriget och har nu hittat meningen med att leva vidare med Nathan, en sprudlande amerikansk jude som är besatt av förintelsen. Sophies och Nathans lycka äventyras av hennes förflutna och hans besatthet.

Originaltitel | Sophie's Choice |
Regissör | Alan J Pakula |
Manus | Alan J Pakula, William Styron |
Genre | Drama, Romantik, 80-tal |
Skådespelare | Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Josh Mostel, Rita Karin, Robin Bartlett, Stephen D Newman, Greta Tucker, Günther Maria Halmer, Eugene Lipinski |
Nja, inte riktigt min smak! Meryl Streep var tyvärr inte väldig bra i filmen. Långdragen film och även skådespelarna.
Tråkigt nog lyckades inte detta engagera mig, inte ens Streep lyckades med det, hennes rollfigur var alltför spretig och lite konstgjord kändes det som. Sedan har vi Klines karaktär som han för all del gjorde bra, men kanske väl överdrivet och väldigt jobbig. Berättaren övertygade mig inte så vidare heller. Mot slutet grep berättelsen tag i mig, men det blev för lång sträcka dit.
Streeps rollprestation är enda skälet att se denna trogna men långsamma film. Med hjälp av följsam kamera utnyttjas Streep maximalt, men hennes insats kan inte bära upp hela filmen.
Genomgående extremt proffsig film, om än på ganska beprövat (pretentiöst) manér.
Stark film som berör många punkter...
Måste bara säga att Meryl Streep måste vara den bästa skådespelerskan som nånsin levt. Totalt hänförd av hennes insats i denna!
Den här var faktiskt över förväntan.
En oerhört gripande film som är värd en stark fyra i betyg. Meryl Streep är magnifik i huvudrollen, och även Kevin Kline imponerar.
Det är lite hjärteskärande att sätta ett lågt betyg på en film man verkligen kände för att se men sparat till ett bra tillfälle... Bara för att se en, ärligt talat, medioker film med bra skådespelare. Kärlekshistorien gör att jag har svårt att förlika mig med, eller ens förstå, karaktärernas val och personligheter. Det som blivit en bakgrundshistoria är det mest intressanta, men får ta baksäte för banalare "drama".
Scenen när Sophie väljer är ett av det mest hjärtskärande och hemska jag sett.