Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Sonen


Francis kommer på sin första dag till yrkesskolan i den belgiska staden Liège. Han ska bli snickarlärling. Men läraren Olivier vägrar ta emot honom. Istället börjar han smyga på honom i korridorerna och ute på gatorna.


Originaltitel Le fils
Alternativ titel The Son
Regissör Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Manus Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Genre Drama, Mysterium, 2000-tal
Skådespelare Olivier Gourmet, Morgan Marinne, Isabelle Soupart, Nassim Hassaïni, Kevin Leroy, Félicien Pitsaer, Rémy Renaud, Annette Closset, Fabian Marnette
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 562
Filmnummer 16304

Recensioner

Skapad 2019-12-07 av weng-weng
Bröderna Dardenne tar oss med till en snickare som arbetar på ett center för ungdomar som kommit på glid. En dag får han en bekant pojke som lärling, nämligen den som mördade hans egen son. U...   Läs mer »

Kommentarer


marxwickstrom
2014-10-10
En film om att våga konfrontera den innersta och allra tyngsta sorgen. Att ha mod nog att välja en annan väg en hämnd, den motsatta vägen. Bröderna Dardenne ger tystnaden ett tillstånd och ett utrymme i den här berättelsen som gör att jag som åskådare synliggör skådespelarnas rörelsemönster på ett extremt sätt, jag känner en oerhörd fysisk närhet, vilket blir väldigt gripande. Det är rent av horibellt att se Oivier Gourmets ömma snickare ticka som en bomb, som om han skulle haft blåskatarr men håller inne smärtan till det absoluta bristningsgräns för att inte låta minsta mimik påvisa hur ont han i sjävla verket har.
Lillaprinsen
2014-05-30
Dardenne filmar över axlarna... Missar och träffar nacken istället! Resultatet är deras mest formalistiska film, som jag dock tycker förlorar mycket på att den (liksom Ett löfte) har en ganska slätstruken dramaturgi.
pellelewis
2014-04-23
Avskalad tystnadsporr.
Galivan
2014-04-18
Långa praktiska scener där kameran följer huvudpersonen så tätt inpå att man nästan inte ens ser miljön runtomkring. I de mer betydelsefullare scenerna kunde man velat ha lite mer kommunikation, det är lite väl fåordigt eller korthugget. I slutet infrias inte riktigt de förväntningar man byggt upp och filmen rundas av lite enkelt.
Jstar
2014-01-19
Hade höga förväntningar och blev därmed besviken. Den har såklart en del bra kvalitéer men det som gör den ointressant är att den är existentiellt och moraliskt tom då den inte lyckas ta sig ur sin smala berättelses egna lilla värld och berätta något större eller mer allmänmänskligt genom sin berättelse, därmed lyckades den inte engagera mig som tittare.
hestret
2013-04-03
Lågmåld, solid och något utmanande film som jag verkligen gillar. Jag kan dock förstå om vissa tycker den är långsam och innehållslös för det kan den verkligen verka. Jag tycker dock Dardennebröderna och Gourmets högklassiga skådespel långsamt vaggar in oss tittare i en oväntad och synnerligen intressant konflikt. Kontrasten mellan den något stiffa och likgiltiga regin och det komplext eldiga och livfulla skådespelet är något jag verkligen uppskattar med brödernas filmer. De religiösa och moraliska temata - kan inte gå in närmare utan att spoila - man rör vid är också de väldigt intressanta. De negativa är att jag tycker fotot ibland kan vara lite för suddigt för sitt eget bästa, även om jag gillar hur bröderna filmar och centrar kring rörelse. Tyckte också att vissa manusgrejer är lite sådär - till exempel själva "revealen" är jag lite skeptisk till. Så det hela landar på en mellanfyra.
ave4
2012-07-29
Det enda filmen lever på är att den är hyperrealistisk. Men frågan är: om man vill göra en trovärdig skildring av verkligheten, varför måste man då välja den tråkigaste delen av verkligheten som existerar? Irreversible, Snabba cash, och Das boot är exempel på filmer som både är realistiska och handlar om saker som faktiskt väcker ens intresse också (nattlivet, undre världen, andra världskriget) Nu ska jag gå och göra en dogmafilm som på 2 timmars realtid skildrar en kille som städar sitt hus, hoppas kritikerna kommer att uppskatta den!
Spidde
2012-06-17
Sevärd, välspelad och gripande på samma sätt som de andra Dardenne-filmerna, men den här berörde inte mig lika mycket som de andra vilket är anledningen till det i sammanhanget låga betyget. Stark trea.
divaad
2012-01-20
Min andra Dardenne och den bästa hittills. Fantastiskt skådespel och jag ser fram emot att se resten av deras filmer!
LouReed
2011-10-14
Hela scenen på parkeringsplatsen(när han hämtar kaffet) är en av de bättre som gjorts inom film när vi pratar psykologiskt drama enligt mig. Sjukt bra.
Visa äldre kommentarer »