3.3
3.3
Skurken
Augusto är en åldrande bedragare som arbetar med två yngre män: Roberto, som vill bli den italienska Johnny Ray, och Bruno, som kallas Picasso, har fru och dotter och vill måla.
Originaltitel | Il bidone |
Regissör | Federico Fellini |
Manus | Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli |
Genre | Komedi, Drama, 50-tal |
Skådespelare | Broderick Crawford, Giulietta Masina, Franco Fabrizi, Richard Basehart, Irene Cefaro, Xenia Valderi, Giacomo Gabrielli, Sue Ellen Blake, Alberto De Amicis, Lorella De Luca, Riccardo Garrone |
En väldigt bra tidig film av Federico Fellini om brottslighet och elände. Rollistan består av en internationell trupp men det är inget som jag störde mig på, utan tvärtom. De fyra skådespelare som spelar Augusto, Roberto, Picasso och hans fru funkar utmärkt i sina roller och lyckas att förmedla sina karaktärer väl. Handlingen är inte så komplicerat men det gör inget när helheten känns så välgjord.
Gillar hur det tar ett tag innan filmen riktigt ringar in vem som är huvudpersonen. Den har några starka scener, men visst har han gjort bättre filmer på de här idéerna. Stark trea.
Gripande, mörk och destruktiv film. Broderick Crawford är mycket bra som den skrupelfria svindlaren Augusto. En person som inte har inte några gränser för att komma över pengar och vars enda positiva karaktärsdrag är en vilja att göra rätt för sin dotter Patrizia (spelad av Lorella De Luca). Fellini bjuder oss som vanligt på vackert svartvitt foto och miljöer som är rika på detaljer.
Ganska fin film på sitt sätt även om den beskriver ett gäng av den mest anskrämliga sorten, som skor sig på fattiga människors olycka. Och det utmanar lite grann att få en blick i deras kamp mot sitt val av vägbana, men frågan är om man bryr sig om det.? Fint foto rakt igenom. Betyget blir en stark 3:a, dvs 3+
Påminner mig faktiskt om La Dolce Vita; några intressanta temata och episoder som man gärna hade fått stanna längre vid. Istället växlar Fellini till hysteriskt trams alltför ofta. Det bidrar heller inte att jag inte kände någon koppling till någon karaktär. Slutet är dock ganska bra.
Inte jättebra men ändå den bästa Fellin-filmen jag har sett.
Fint anslag, välgjord sista haltimme. Tyckte dock att filmens mittparti fylldes med Fellinis värsta egenskaper; objektifieringen av kvinnor, ytliga tillställningar och hysteri i brist på substans. Tycker att den innehåller för lite av det som gjorde La Strada så underbar och vacker.
Federico Fellinis Il bidone från 1955 är en svart satir som känns lite som en mellanfilm mellan hans två mästerverk La Strada och Cabirias nätter. Il bidone är för all del en välgjord film och särskilt Broderick Crawford är bra i rollen som den åldrade skurken Augusto men jag kan inte påstå att den griper tag i mig (eller engagerar mig) särskilt mycket.
Filmad mellan La Strada och Cabirias nätter är detta ett bortglömt mästerverk. Amerikanen Broderick gör sitt livs roll och även om filmen verkar gå på tomgång flera perioder så är det även där magnifikt med rollerna, miljöerna och ett manus som man blir både arg och sorgsen över. Klockren Femma för mig.
Filmen bjuder på en riktigt bra nyårsfest! Baroner flyger ut genom fönstret!