3.6

Skuggor ur det förflutna

Jeff Bailey har försökt fly från sitt förflutna men när Whit Sterlings hejduk hittar honom kommer hans förflutna ifatt honom. Han berättar sin historia för flickvännen Ann...

Originaltitel Out of the Past
Alternativ titel Build My Gallows High
Regissör Jacques Tourneur
Manus Daniel Mainwaring
Genre Drama, Thriller, Film-Noir, 40-tal
Skådespelare Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Richard Webb, Steve Brodie, Virginia Huston, Paul Valentine, Dickie Moore, Ken Niles

fisk0
2021-09-19
Helt OK noir. Ingen favorit, tyckte vissa av skådespelarinsatserna var ganska svaga, men visst var den sevärd.
hsimpson
2021-01-20
Sista fjärdedelen blir det kanske lite väl många trådar i denna annars fina väv till film noir. Skådespelare är bra, och jag gillar upplägget. Stabil fyra.
karlmats
2021-01-13
Jacques Torneur börjar bli en av mina favoritregissörer från gamla goda, nu har han tre av tre vilket sannolikt inte hör till vanligheten på filmer innan 80-talet (eller alls för den delen) och dessutom har han gjort det med tre helt olika typer av filmer. Det här är en skickligt regisserad noir där Mitchum gör en härlig insats som lagom kaxig huvudperson men där en ung Kirk Douglas ändå går in och stjäl showen. Jane Greer fullbordar trippeln med att vara en precis lagom amoralisk kvinna som gör vad hon kan i den här världen. Det är snyggt foto, rapp dialog och jag är helnöjd. Inte den bästa noir jag sett, men bland det bättre från 40-talet och jag vill se mer av både Torneur och Douglas senior. En stabil 3a.
dudson
2019-09-29
För mkt kärleks dravel som känns malplacerat tyvär. Man får njuta av grymt skådespel av hederliga Mitch samt en sadistisk leende Kirk som onding. Läckra miljöer ändock.
goeran
2019-03-19
Intressant att se om filmen efter 11 år; jag tycker fortfarande att det är en mycket bra film men luckorna i storyn känns tydligare vid en omtitt.
myslas
2017-03-18
Bra noir men jag skulle inte ranka den bland de bättre i genren. Dialogen är förvisso rapp men överraskar sällan. Det snygga fotot med alla skuggor överallt är förstås ett plus men inte tillräckligt för att få mig att höja betyget. Tycker också om Kirk Douglas i en av hans tidigaste roller, han äger verkligen rummet så fort han dyker upp.
Tonti
2016-05-09
Elegant, tät och spännande. Fantastiska miljöer får man också på köpet. Och en galant Mitch.
Ful_fisk
2016-03-09
Sjukt snyggt foto i klassisk noir med en grym Robert Mitchum i huvudrollen. Riktigt fina grejer även ifall den tappar efterhand när man börjar tappa bort sig i intrigen. Tänkte sätta en trea pga detta, men nu när filmen legat och ruvat i mitt sinne några dagar får det faktiskt bli en fyra. Bra grejer!
Dele
2016-03-01
Hårdkokt historia med rapp dialog och fint foto där intrigen tar så många vändningar att det snart känns mer tillkonstlat än engagerande. Extremt stereotypa karaktärer också, speciellt vad gäller kvinnorna.
DOKAN
2015-11-30
Cool noir från hollywoods glanstid med Mitchum i fin form. Kanske lite tillkrånglad intrig emellanåt. Kirk Douglas i tidig roll.