Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Skuggor över Södern


Filmen utspelar sig i en fattig stad i amerikanska södern under depressionen. En vit kvinna beskyller en svart man för våldtäkt. Trots att hans oskuld är uppenbar har både juryn och domaren så förutfattade meningar att ingen advokat vill ställa upp och försvara honom - utom Atticus Finch, en av stadens mest respekterade medborgare. Hans passionerade försvar kostar honom många vänner, men han vinner i stället sina barns respekt och beundran.


Originaltitel To Kill a Mockingbird
Regissör Robert Mulligan
Manus Horton Foote
Genre Drama, Kriminalare, 60-tal
Skådespelare Robert Duvall, Gregory Peck, William Windom, Brock Peters, John Megna, Frank Overton, Rosemary Murphy, Paul Fix, Phillip Alford, Mary Badham, James Anderson (I), Estelle Evans, Collin Wilcox Paxton
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1802
Filmnummer 7329

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


menschenfeind
2023-12-11
Bra äventyrsfilm men det onyanserade politiska är lite problematiskt 60 år senare.
labi
2020-06-07
Lustigt att Robert Duvall lyfts fram som en posterboy kring den här filmen. Han dyker bara upp i filmens slutscen och har inte en replik. Då lyfter jag hellre fram Collin Wilcox Paxton som gör en superstark insats i rättegångsscenen vid sidan av suveräne Gregory Peck. Kändes fint att se den här mitt under Black Lives Matter-protesterna.
JohnTron
2020-06-01
Sjukt bra barndomsberättelse med en stor dos mänsklig värme - och alla fördomar. Enormt viktig film om rasfördomar, vilket är väldigt aktuellt fortfarande - tyvärr.
best_jeppe
2019-12-16
Var inte alls vad jag förväntade mig. Har hört att den ska vara så bra och att den handlar om en rättegång varpå jag trodde hela filmen var en rättegångsfilm. Till min besvikelse berättades historien ur barns synvinklar och vad de hade för sig vilket jag tyckte var tämligen ointressant. Rättegångsscenen räddade dock en stor del av filmen så att det blev en svag 3a i slutändan.
Zebulonm
2019-12-14
Ser inte alls storheten i denna film. Alldeles för stor del ägnas åt lekande barn.
KimEkberg
2018-05-15
bra men inte bättre
C12
2018-01-15
Vad det här allt ? Väldigt överreklamerad film
erosagape
2018-01-05
Bra skådespeleri i en fin berättelse som grep tag.
karlmats
2017-06-06
Jag har inte läst boken och jag är inget större fan av gamla filmer men här håller man iaf intresset uppe hela vägen, trots att fallet kanske är lite väl tillrättalagt och ungarna får en större roll än vad ungar på film ska ha. Framför allt den lillgamla jäveln som är kompis till Finch-ungarna. Hela sidohistorien med fanskapet i huset bredvid är kanske också lite meh. Men rättegångsscenerna är starka och Peck är ju väldigt bra i rollen som en man som bara vill göra rätt saker på rätt sätt. En sorts idealism som ändå måste beundras. För att vara en film om rasism och svartas utsatthet var det väldigt mycket taltid på de vita, men det är väl kanske inget nytt. Står och väger men jag avrundar väl uppåt då, det var trots allt underhållande och om det var en rättvis skildring av den amerikanska södern så var den ju väldigt skräckinjagande också. En svag 3a.
Gordyal
2016-12-22
I en evighet får vi följa lekande barn. Sedan blir det rättegång. Hela kalaset känns platt och tillrättalagt. Filmens största behållning är Mary Badham. (6-/15)
Visa äldre kommentarer »