3.5

Skuggan av ett tvivel

Charlie blir överlycklig när hennes älskade morbror och namne kommer hem till Santa Rosa. När hon får anledning att tvivla på att hennes charmerande förebild verkligen är den han utgör sig för att vara börjar hennes värld att falla samman.

Originaltitel Shadow of a Doubt
Regissör Alfred Hitchcock
Manus Thornton Wilder, Sally Benson, Alma Reville
Genre Kriminalare, Thriller, Mysterium, Film-Noir, 40-tal
Skådespelare Teresa Wright, Joseph Cotten, MacDonald Carey, Wallace Ford, Patricia Collinge, Henry Travers, Edna May Wonacott, Charles Bates, Hume Cronyn, Janet Shaw, Estelle Jewell, Frances Carson, Constance Purdy, Isabel Randolph, Edwin Stanley

flanell
2019-04-20
Verkligen?
Memmem
2018-08-12
Utmärkt Hitchcock-drama! Denna film känns mycket engelsk, och var regissörens egen favoritfilm, med bra rollbesättning och väl spelade roller. Den hade premiär endast tre år efter hans "Rebecca", som vann en oscar som bästa film. Dåtidens kritiker var inte lika förtjusta över Hitchcocks filmer som dagens recensenter, varför man kan säga att hans filmer inte åldrats utan blivit bättre, de är som årgångsviner. Mycket av kameraarbetet i hans filmer har blivit förebild för senare regissörer och fotografer. Till en lugn småstad på nordamerikanska västkusten kommer en efterlängtad morbror, men snart börjar äldsta systerdottern fatta misstankar mot honom och spänningen kryper på den som vill ha ett tryggt hem, snart kryper spänningen under åskådarens hud och det känns nästan obehagligt trots att inte mycket våld visas. Med påhittighet och vishet nystar den misstänksamma systerdottern i fallet. Dramat känns engelskt, med väl genomfört skådespeleri och skicklig gestaltning av framför allt kvinnorna i dramat. Huvudrollerna spelas skickligt av Teresa Wright och Joseph Cotten. Musiken bygger upp spänningen och förstärker effekterna. Fotograferingen är utmärkt, den följer med genom nästan alla husets vrår och dessutom till bibliotek, restauranger och utomhus. Det känns som om man följer skådespelarna i hälen och har det otäcka alldeles intill sig. Jag kan förstå varför detta var regissörens egen favorit. Betyg: 4+
Raimo_1985
2018-05-21
Rätt bra. Framförallt är slutet obetalbart!
RunRiot
2018-01-16
Den här har tyvärr inte åldrats så väl. Den är charmig och skådespelarna är lysande, men handlingen är alldeles för utdragen och platt. Den blir aldrig riktigt spännande.
92axha10
2018-01-15
Det är mycket symbolism och paralleller dragna av Hitchcock som man kanske inte alltid fångar. Som thriller och spänning fungerar den väldigt bra och håller stämningen uppe. Cotten är sliskig som bara den.
Dream
2018-01-09
Detta var nog lite av en föregångare till Hitchcocks senare klassiker "Psycho" känns det som, men långt ifrån lika bra. Problemet var till viss del att den typen av skräck / underhållning "Psycho" samt "Fåglarna" senare hade i sig inte var tillåtet att filma på 40 - talet, i övrigt är detta en helt okej Kriminalare där man ser vart potentialen till hans senare verk kom ifrån .
Jamesa
2018-01-09
Bra,välspelad gammal rulle.
Necross
2017-12-30
Lysande plot och mycket bra skådespeleri.
martineden
2017-06-25
En lysande film från "the master of suspense"! Även om de traditionella Hitchcock-elementen finns här så är filmen mycket mer psykologisk än många andra filmer i samma anda. Cotten är lysande, både charmant och obehaglig. Mycket bra!! 4.
DukeIgthorn
2017-06-06
Snyggt att använda skuggor som tema i praktiskt taget varenda bildruta filmen igenom: lövverk, spetsgardiner med mera.