Skräcken i svarta lagunen
En vetenskaplig expedition på jakt efter fossiler upptäcker "monstret" Gill-Man i den legendariska Svarta lagunen.
Originaltitel | Creature from the Black Lagoon |
Regissör | Jack Arnold |
Manus | Arthur A Ross, Harry Essex, Maurice Zimm |
Genre | Äventyr, Skräck, Science Fiction, Fantasy, 50-tal |
Skådespelare | Julie Adams, Richard Denning, Richard Carlson, Antonio Moreno, Nestor Paiva, Whit Bissell, Bernie Gozier, Henry A Escalante |
Skräck har alltid varit en av mina favoritgenrer och till en början var det främst slashers och splatterfilmer som lockade men med tiden kom jag även att intressera mig för monsterfilmer, särski... Läs mer »
Kul att Guillermo del Toro använde denna film som inspiration för sin Shape of Water som är en intressant tolkning av en liknande historia. Filmen påminner lite om JAWS men är inte alls lika effektiv. Man hade mycket väl kunnat vänta med att visa "skräcken" utan istället får man se honom redan någon minut in i filmen. Storyn är sådär och man lär aldrig riktigt känna karaktärerna eller få någon vidare sympati för dem. Den är också ofta lite för övertydligt "det där hindet var inte där förut. Någon måste ha satt upp det. Monstret!" Julie Adams är vacker som tjej som monstret faller för. Undervattensscenerna är det som verkligen höjer filmen dock. Riktigt välgjorda!
Inte speciellt någonting faktiskt (idag, kan ha varit otäck -54) men den är ändå ganska snygg. Och det finns så många mycket sämre filmer att en etta vore fel.
Risiga skådespelare jagar man i gummidräkt i en lagun. Enkel handling, men det fungerar. Undervattenscenerna är fina, men den känns lite väl gammal vid det här laget och den dramatiska musiken som spelas mest hela tiden blir jobbig efter ett tag.
Monsterdräkten är riktigt bra, faktiskt. "Läskigheten" förstärks av "skrämmande" musik så fort monstret är i bild. Irriterande bara att människorna inte hinner undan det saktfärdiga monstret... och kvinnan som, som vanligt på den här tiden, är helt handlingsförlamad.
Var det här läskigt ens när den kom? Mest fascinerande är hur osmidigt monstret rör sig i vattnet trots att det är en vattenvarelse.
Möjligt att folk sket i byxan när den kom, men idag är den inte skrämmande ett dugg, somnande själv nästan tyvärr! Det ända positiva är gummidräkten till "monstret" som faktiskt inte har åldrats så farligt efter alla dessa år och det är tack vare att filmen är i svart och vitt. Betyg 3.
Åldrad. Charmig i 3D.
Fult monster i gummidräkt i ganska trist och överskattad klassiker. Som så många andra "skräckklassiker" från samma tidsepok har den inte åldrats särskilt väl, trots att den är bättre än de allra flesta av konkurrenterna.
Klassiker och mästerverk! Fortfarande kuslig och otäck trots att den har över 60 år på nacken! Väldigt välgjord film!
Tekniskt imponerande faktiskt, klart välgjord. Bra design, miljöer och undervattensscener. Dock kan jag störa mig på att musiken är lite väl in your face och att den ständiga upprepningen av "monster smyger omkring, Julie Adams ser monster, Julie Adams skriker högt, alla vänder sig om", ganska trist roll.