Skånska mord - Bessingemordet

Det är mot slutet av 1800-talet. I den lilla byn Bessinge nära Hörby i Skåne har bonden och kyrkvärden Ola Månsson mördats. Tre människor står inför rätta, två män och en kvinna. Kvinnan är den mördades hustru. Ingår i SVT:s serie Skånska mord.

Originaltitel Skånska mord - Bessingemordet
Regissör Leif Krantz
Manus Max Lundgren
Genre 80-tal, Kriminalare
Skådespelare Bengt Brunskog, Rune Ek, Inga Berggren-Kruuse, Mats Eklund, Arne Strömgren, Marianne Wesén, Göte Fyhring, Leif Hedberg, Åke Jörnfalk, Vanja Rodefeldt

mahasarakam
2018-05-13
Ambitiöst och välgjort, men filmen känns lite seg och överarbetad.
2016-10-28
En av de bästa delarna i Skånska mord-serien! Den är väldigt spännande och för att vara en svensk TV-produktion är den faktiskt väldigt välgjord. Skådespelarna gör väldigt bra ifrån sig. Svag 5:a.
Ola_Schubert
2011-11-27
En fin återspegling av det fattiga svenska jordburkssamhället. Åter igen så är det sex och kärlek som spökar. Det kan dock konstateras att kvinnor, på den tiden, ingalunda hade någon strafflidring. Det var snarare en grov orättvisa åt motsatt håll. En stark trea i betyg får det bli.
Astrojacob
2011-08-13
Fantastisk filmatisering med utsökta insatser från alla skådespelare och otroligt autentiskt men inte lika vass som Ernst-Hugos mördare. Stark Trea för ovanligt bra svensk produktion i alla fall.
KillerPutte
2009-11-21
(rek.3) Strålande filmatisering! Älskar hur regissören fångar in tiden och stämningen, med enda minuset att dialekterna kändes lite ihopskrapade, en del småländska en del skånska? Filmens höjdpunkt är mördarens vånda och relation med Gud. Härlig filmatisering, kan inte bli annat än en stark fyra!
Starbreaker1
2008-10-21
Faktiskt en helt ok. Filmen är ju som vanligt ganska dryg, men det finns något i denna som gör den till en av de bättre i pentalogin. Jag funderar också på om det kanske till och med är bra att Ernst-Hugo inte var med i denna, för vem skulle han spela. Ja inte soldaten i alla fall, kanske Ola Månsson eller varför inte Månssons fru? I grund och botten en helt ok film, dock enbart en stark tvåa!
Devilmaniak
2007-01-16
En riktigt rälig liten film...
JasonVoorhees
2006-02-25
Skånska mord - Bessingemordet saknar, precis som Yngsjömordet, den mästerliga Ernst-Hugo Järegård som spelade mördare i tre av de andra Skånska mord-filmerna. Man saknar definitivt hans närvaro och han hade säkerligen kunnat höja filmer ytterligare om han hade tilldelats en slemroll eller något liknande i den. Bessingemordet är faktiskt en riktigt bra, stilsäker och trollbindande film. Drömsekvenserna, som Dele klagar på, tycker jag var mästerliga och försatte nästan mig i trans. Otroligt vackra var dom! Soundtracket till filmen är förträffligt och ganska ruggigt och alla skådespelare gör bra ifrån sig. Att man själv är skåning gör filmen ännu mer intressant. Jag anser att Yngsjömordet är den sämsta av Skånska mord-filmerna, men jag tycker absolut inte att den är dålig på något sätt (3+ i betyg). Bäst skulle jag för tillfället säga att Veberödsmannen är (Ernst-Hugo är sällsynt ondskefull i den!). Bessingemordet däremot överraskade mig mycket positivt! Stämningsladdad som bara den!
Dele
2005-07-13
Helt ok, men jag stör mig lite på de onödiga "drömsekvenserna".
exutero
2005-06-10
saknar Ernst-Hugo i denna medelfilm. Trovärdiga roller dock.