3.4
3.4
Ska vi gå hem till dej eller till mej eller var och en till sitt?
Tre svenska unga män går som vanligt ut på krogen för att försöka träffa en partner. Vi får under kvällen följa med herrarna och deras ansträngningar att finna den rätta.
Originaltitel | Ska vi hem till dig... eller hem till mig... eller var och en till sitt? |
Alternativ titel | Shall We Go to My Place or Your Place or Each Go Home Alone? |
Regissör | Lasse Hallström |
Manus | Lasse Hallström |
Genre | Drama, Komedi, 70-tal |
Skådespelare | Stig Engström, Anita Ekström, Göran Stangertz, Lena Lindgren, Marvin Yxner, Claire Wikholm, Wiveka Alexandersson, Yvonne Elgstrand, Janne Forsell, Christer Jonsson |
Jag älskar denna film i all sin naturliga realistiska enkelhet. När jag först såg den på 70-talet så spelade jag in den på en gång på video. På den tiden var det stora VHS-kassetband som gällde. Jag minns en kort intervju med Lasse Hallström flera år efteråt där han berättade att alla karraktärer i filmen fanns på riktigt och händelserna i filmen har hänt på riktigt och samlades ihop av Lasses kompisar. Han blev också tillfrågad om han skulle ha gjort filmen annorlunda idag. På den frågan svarade han att handlingen skulle han inte ha ändrat men det tekniska skulle han ha förbättrat då bara en handkamera användes.
Det finns så många klockrent roliga inslag i filmen som den äldre damen som är från Jehovas Vittnen som ringer på den knarrande ringklockan och håller upp deras tidning Vakna för den bakfulle och trötte killen som blivit sönderpratat av Clarie Wikholm. Paret som spelar ishockeyspel, fia.m.m, och har mest roligt av alla paren. Göran Stangert som var naken i de mesta av de filmer han medverkade i på 70-80 talet, så även i denna film. Här studerar han utan mål och blir imponerad av den betydlgt äldre tjejens arbete på Teliai ett försök att få tjejen intresserad av honom. Han, har säkerhetsnålar i badbrallerna, m.m. Har sett denna film flera gånger och skrattar lika mycket än idag. Filmen går att se gratis på Youtube så se den och raggandet har inte ändrats så nämvärt sen den här tiden.
Mycket bra debut av Lasse Hallström, träffande och väl anpassad till 50-minuterformatet.
Finns att se på oppetarkiv.se nu!
http://www.youtube.com/watch?v=tPLWgHUGDMY sjukt bra verkligen!
lite rolig och udda, kul bagatell.
Snälla!!! Någon som vet vart man kan köpa filmen??
Haha, skön och rolig rulle. Såg den med klassen idag
Såg filmen ikväll och jag uppskattade den mycket.
Jag tror faktiskt inte att jag har sett den här rullen tidigare men jag kände förstås till den och har hört mycket gott om den. Trots att det bara är en kortfilm på omkring 50 minuter är den riktigt underhållande och visar med 100% autencitet hur vi beter oss ute på krogen. Alla representeras.
Surkärringen som inte vill låta polaren ha kul eller få ragg när hon själv har misslyckats, killen som gång på gång förnedrar sig genom att ragga på en brud som alltid nobbar honom och så förstås bråkstaken (Christer "Bonzo" Jonsson) som är högljudd, kaxig och vet bäst. Han är väldigt snabb att hosta ur sig ett "du ska inte komma och vässa med mig grabben" åt en lirare som tröttnat på hans stöddiga uppsyn.
Jag skrattade som f-n när jag såg filmen och hade väldigt roligt åt hur Hallström har lyckats fånga verkligheten. Efter några järn ute på krogen beter vi oss värre än neanderthalare. Det är reptilläge PÅ som gäller och ingenting ovan axlarna tycks fungera överhuvudtaget. Så är det verkligen och det lyckas Hallström fånga med värme och en stor dos humor.
Klart sevärd!
Jag vill minnas att den var väldigt bra.
rekommenderad 5a. Det var oväntat.