Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Systrarna från geishakvarteret Gion


Berättelsen om två systrar, båda geishor till yrket. Medan Umekichi är lojal och har en traditionell inställning drar sig inte Omocha för att lura och utnyttja de män hon tjänar.


Originaltitel Gion no shimai
Alternativ titel Sisters of the Gion
Regissör Kenji Mizoguchi
Manus Kenji Mizoguchi, Yoshikata Yoda
Genre 30-tal, Drama
Skådespelare Isuzu Yamada, Yôko Umemura, Benkei Shiganoya, Eitarô Shindô, Taizô Fukami, Fumio Okura, Namiko Kawajima, Reiko Aoi
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 107
Filmnummer 23044

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


hsimpson
2024-05-03
Jättefin berättelse om de två systrarna som har lite olika sätt att tackla samhällets orättvisor och män. Jag tycker nästan att den ganska avskalade stilen påminner lite om Bresson, på så sätt att berättelsen blir allmänmänsklig och växer till något större än bara den här filmen. Mycket skickligt! Några fina kameraåkningar vittnar om det följsamma och eleganta foto som skulle bli mer framträdande i senare filmer av Mizoguchi. Femman är nära.
Tonti
2014-12-02
Lysande iscensättning på många sätt och vis. Inledningen med auktionen är ju klassisk och det finns flera sekvenser med svepande åkningar och stort djup i bilden. Är även mycket förtjust i gatuåkningarna när karaktärerna går runt i gränderna. Samtidigt gör Mizo det ju inte lätt för åskådaren med sitt distanserade perspektiv men det är vågat att låta den sociala kritiken vila mycket på Omocha trots att hon är ganska osympatisk i Isizu Yamada smarta tolkning. Patoset i slutscenen kommer därför lite från ingenstans och man kunde väl önskat sig att den mer subtila tonen fått klinga ut även där.
goeran
2008-11-03
Mycket bra film med bra story och goda skådespelare och dessutom snyggt foto. Då kan man överse med att Mizoguchi som vanligt kommer med lite väl tydliga pekpinnar.
Bomkia
2006-12-09
Intressant och välgjord historia. Men nåt saknas för mig, känns lite stelbent. 3+
muschii
2006-04-18
Trots den korta längden hade jag stora svårigheter att klara mig igenom hela filmen, den var faktiskt väldigt tråkig och erbjöd inte heller någon estetisk njutning att tala om, vilket delvis kan ha orsakats av ganska dålig kvalitet på min kopia. Min andra Mizoguchi och fortfarande ingenting som faller mig i smaken. Ser jag japanskt ser jag nog hellre en Ozu.
MilkMonkey
2005-10-10
1. Mizo har i många intervjuer sagt att has viktigaste bidrag till japansk film var att han var den första att berätta ur ett kvinnoperspektiv, och med sina filmer argumentera för jämställdhet. En anledning lär ha varit att hans halvsyster blev såld som prostituerad. (Men helt rent mjöl i påsen hade han inte utan brukade själv köpa sex till & från.) Så att fråga sig vad han vill ha sagt i jämställdshetssvängen i en film är nog den kortsöktaste man kan tänka sig. 2. Din egen (påtvingade?) genustolkning är ju i stort sett densamma som min så varför är den dålig?

2004-11-30
Måste ses om! Kan mycket väl bli femma. Kenji är stor!
Mats_Sve
2004-11-08
Visst går det dåligt för båda. MEn det finns massor av filmer där det går dålig för huvudrollen även fast huvudrollen visar upp idealistiska drag.
MilkMonkey
2004-10-31
*** SPOILERS *** OK, Omocha tycker att kvinnor ska försöka utnyttja män. Jag vet inte om det är feminism, men om vi säger det . . . hur går det för henne? Rigtigt illa! Så från det skulle jag tolka det som en antifeministisk film om det inte vore så att det går illa för Umekichi också. Alltså, Mizoguchi spelar ut tradition mot modernitet men tar inte ställning. Vill du se en film där han tar ställning rekommenderar jag My love has been burning. *** SPOILERS ***
Mats_Sve
2004-10-26
Nja jag skulle säga att filmen visar upp en bild av kvinnan som självständig.
Visa äldre kommentarer »