Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Sista skrattet ...


Tysk stumfilm. Den gamle hotellportiern står som dörrvakt på ett respektabelt hotell. Han vill alltid göra sitt bästa och försöker därför hjälpa allt och alla. När ingen yngre portier finns i sikte väljer han att bära in en tung resväska i lobbyn, något som får honom så trött att han tvingas sätta sig ner och vila en stund. Detta ser den unge hotellchefen. Den gamle mannen blir stationerad att arbeta på toaletten på grund av sin lathet, något som bryter ned honom totalt…


Originaltitel Der letzte Mann
Alternativ titel The Last Laugh
Regissör F W Murnau
Manus Carl Mayer
Genre Stumfilm, Drama, 20-tal
Skådespelare Emil Jannings, Emilie Kurz, Maly Delschaft, Max Hiller, Hans Unterkircher, Olaf Storm, Hermann Vallentin, Georg John, Emmy Wyda
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 407
Filmnummer 9756

Recensioner

Skapad 2019-11-09 av JoeZ
Vid några få tillfällen i en cineasts liv så händer något med en, något som inte går att beskriva i ord, och av någon obeskrivlig anledning vill man gå fram och känna på bilderna. Jag minn...   Läs mer »

Kommentarer


hsimpson
2019-06-22
En etta är alltför snålt, det vet jag. Men jag tycker att det är underkänt, och dessutom krävs det lite balans bland alla dessa hyllningskörer. Det här var min nionde Murnau, och den klart svagaste, tyvärr. Kanske led den av för höga förväntningar. Berättelsen är svag, och skådespeleriet är alltför överspelat. Bäst av alla sköter sig Freund, som som vanligt står för en habil insats. Jag tycker dock att såväl Freund som Jannings gör betydligt bättre ifrån sig ett år senare, i E.A. Duponts Varieté. Lite tröttsamt är det också att ALLA runtomkring är så intresserade av portieren, vare sig det går bra eller dåligt för honom. Spotlight effect, liksom...
F-M-J
2015-08-13
Filmtekniskt briljant och underhållande. Gillar att Murnau inte behöver massa textrutor utan berättar sin story med stort självförtroende och tillit till tittarens engagemang. Slutet var speciellt. Det gör filmen till en extraordinär film och det går tolka beslutet i olika aspekter. Hursomhaver så var det en mycket bra filmupplevelse och Murnau bevisar än en gång att han tillhör den absoluta toppen av regissörer som vandrat på detta rymdaklot.
Tsurugi
2015-06-12
En besvikelse för mig, hade höga förhoppningar eftersom jag verkligen tyckt om andra filmer av Murnau, speciellt Faust. Det kan ha berott på att jag var trött när jag såg filmen så jag kanske får se om den någon gång i framtiden men nu blir det en relativt svag trea.
myslas
2014-11-29
Det är vackert och stämningsfullt och Emil Jannings rollprestation är minnesvärd. Griper ändå inte tag lika mycket som Sunrise och Nosferatu. Epilogen förstör dessutom en hel del vilket gör att betyget sänks.

2014-05-24
Fullständigt enastående prestationer i vad jag vågar påstå är en unik film. Rörande, visuellt överdådig och på något vis medkännande sarkastisk. Jannings har aldrig varit bättre, i en stiliserad rollpresation som ändå helt klart kommer från hjärtat. Murnaus bästa film, och det säger en hel del. Jag retar mig inte ens på slutet, för om man tänker efter är det den mest cyniska delen av filmen.
fridenpaden
2014-03-03
Fantastisk film. Sällar mig dock till de som absolut inte gillar epilogen.
precineadd
2014-01-20
okej, storyn är föråldrad men allt det tekniska är mästerligt
Virrpanna
2012-09-21
Brukar gilla stumfilmer för deras tempo och fantasi. Men i denna fanns ingenting av det jag brukar gilla..
Ulph
2012-07-30
Fint och rörande, har egentligen inget emot den osannolika epilogen förutom att den är väl långdragen. Stumfilmen utvecklades snabbt mot slutet - det rörliga kameraarbetet verkar ha imponerat 1924, men mycket av det visuella bleknar i jämförelse med Murnaus egna Sunrise tre år senare. Der letzte mann är dock mer jordnära.
Mikka
2012-05-11
Nej, det var visst inte alls min typ av stumfilm. Jag är för det första inte alls så imponerad av fotot som vissa andra verkar vara. Sen saknar jag också magin, detaljerna och miljöerna som brukar återfinnas i de bra stumfilmerna. Storyn är visserligen lite rörande, men jag tycker inte att det gestaltas bra och än sämre är ju då slutet. Vidare är det en hel del överspel. Nej, den här tvåan blev inte så hemskt stark.
Visa äldre kommentarer »