Sista natten med gänget

Fyra vänner tillbringar en sista natt med gänget i deras lilla hemstad i Kalifornien, då två av dem skall flytta till östkusten för att studera den efterföljande morgonen.

Originaltitel American Graffiti
Regissör George Lucas
Manus Gloria Katz, Willard Huyck, George Lucas
Genre Drama, Komedi, 70-tal
Skådespelare Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Cindy Williams, Candy Clark, Mackenzie Phillips, Harrison Ford, Wolfman Jack, Bo Hopkins, Jim Bohan, Jana Bellan, Deby Celiz, Lynne Marie Stewart, Kathleen Quinlan, Suzanne Somers

Dream
2024-12-28
Överreklamerad tack vare att George Lucas ”Star Wars” regisserade. Annars hade den varit ganska bortglömd idag, men när den kom och det fanns människor som levt på den här tiden älskade den. Det var ju så här en oskyldig tid. Folk var ju mindre självupptagna och accepterade livet på ett annat sätt jämfört med idag. Det tuffaste som fans var raggar bilen samt den här mysiga drömlika 50 och 60 - tals musiken och dem största rebellerna hete Bob Dylan, Elvis Presley, Beatles, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis etc. Klart med tanke på värdsutvecklingen som blivit och man tittar på sånt här oskyldigt och mysigt. Så är det inte så konstigt att det finns vissa även idag som anammat den här kulturen och vill ha en sådan bil även idag.
Björkman
2022-12-30
Helt okej med flera ganska intressanta parallella historier, men som helhet blir det inte mycket av någonting kan man säga. Det mer pågår utan någon egentlig större handling. Lite som Tarantinos "Once Upon a Time in Hollywood" om man vill ha ett modernare exempel (utan att dra några andra direkta liknelser mellan just de två filmerna). Inte en film jag kommer att se igen, men inte heller tid som känns bortkastad. Mest plus för sköna miljöer, bilar och musik. Stark tvåa.
Starkbröl
2022-10-07
Främst en reproduktion, och ett montage, av amerikanska stereotyper och ikonografi. "Ett tidsdokument" skriver folk i kommentarerna och jämför då med sina referenser vilket är andra filmer av samma typ. Det händer inte speciellt mycket, men vissa skådespelarinsatser och vissa scener är bra. En film som får mig att misstänka (efter att också ha sett "1:42:08: A Man and His Car") att Lucas nog egentligen mest ville göra bilfilmer.
quelnightmare
2021-11-02
"American Graffiti" sattes i ett sammanhang av lycklig okunnighet om politiska konflikter och internationella kriser; den är en enträget, hermetiskt ahistorisk film.
Bergarn1
2019-08-22
En underbar stämning med bilar och musik. Filmen skapade en nostalgivåg som vi bilintresserade svenskar försöker att återskapa varje sommar. Se och njut!
2017-08-04
Suuuuger!
Dele
2017-02-20
Ganska charmig och stämningsfull historia med kul musik.
RustyFilm
2016-12-10
Allt händer ju denna sista natt med gänget men ändå är det just den klena handlingen som är filmens svaghet. Men allt känns trovärdigt och realistiskt och det är massor av läckra låtar från 50 och tidigt 60-tal.
dr_Robert
2016-08-05
Fann filmen inledningsvis långsam och en smula långtråkig, men den växte en del ju längre tiden led i takt med att den allt mer fokuserade på historien och allt mindre på kontexten: Den här musiken lyssnade man på, så här dansade man och så här såg bilarna ut som ungdomar på den amerikanska landsbygden körde 1962. (Eftersom jag är uppvuxen på vischan tillkommer möjligen för min del en tydlig motvilja mot raggarjävlar som minskar njutbarheten i kontextredovisningen). Historien är visserligen lite tunn och den huvudsakliga frågan som ställs är om man skall söka mig ut i världen eller stanna där allt är bekant? Men samtidigt är väl den frågan evig, åtminstone för det uppväxande släktet. Roligt är också att se ett gäng skådisar i mycket tidigare roller. Betyg: 3½. @Brooklyn Bridge
Jamesa
2016-06-20
Kanske världshistoriens mest överreklamerade film ?