Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.1
av 5

Simon och ekarna


Simon växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Simon är väldigt begåvad och mot hans föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa. Baserad på romanen "Simon och ekarna" av Marianne Fredriksson från 1985.


Originaltitel Simon och ekarna
Alternativ titel Simon and the Oaks
Regissör Lisa Ohlin
Manus Marnie Blok
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Bill Skarsgård, Helen Sjöholm, Stefan Gödicke, Jonatan S Wächter, Jan Josef Liefers, Karl Martin Eriksson, Karl Linnertorp, Erica Löfgren, Katharina Schüttler, Josefin Neldén, Lena Nylén, Cecilia Nilsson
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2229
Filmnummer 84144

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


labi
2019-06-09
Vad har hänt med svensk film efter Bergman? Visst, Roy Andersson levererar, och i viss mån även Ruben Östlund och Lukas Moodysson - men i övrigt? Det känns som den konstnärliga friheten kringskärs av ekonomiska ramar och ett ängsligt försök till publikfrieri. Simon och ekarna hade kunnat bli så mycket bättre, men det griper inte tag. För det första, castingen. Gödicke är trovärdig som redig göteborgare i rollen som Erik. Isak samt statisteleverna på Schillerska pratar göteborgska, men varför castar man stockholmare i rollen som Simon? Hade någon stockholmare accepterat en skåning i rollen som Anderssonskans Kalle? Liefers visar dock varför han är en världsstjärna. Ingmar Bergmans storhet låg i fördjupningen i karaktärernas psyken samt i musikaliteten vad gäller rytm i bild och manus. När kommer Messias?
Tatty
2017-10-02
Var faktisk bra! Blandade känslor! Lite sorgligt på slutet!
Rai
2017-09-15
Nop, den här filmen funkade inte för mig!!
RustyFilm
2016-12-08
Med ett härligt manus i botten (bok förlaga) har den här historien filmatiserats på ett tilltalande sätt. Lite sviktande skådespeleri dock i nått enstaka fall. Handlingen utspelas i trygga Göteborg (med omnejd) detta i skuggan av andra världskrigets judehat.
yrkeschaufföre
2016-05-03
Inte min grejj men en svag tvåa för hantverket.
Robodan
2015-12-17
Fantastisk musik och vackra vyer i en film som med tydlighet inte kan leva upp till sin bok. Det är svårt att återge tankar om att inte passa in, tankar om musik osv Det blir lite långdraget och det är konstigt eftersom man ändå oftast slarvar förbi de starka ögonblicket. Det finns en alldeles fantastisk historia därbakom, men den kommer inte riktigt fram. Ojämna skådespelarinsatser.
Muskelkungen
2015-06-15
En famlande svag trea. Vet inget om boken men filmen är övertydlig, banal, lättviktig, ja rent tråkig. Inget sticker ut, ingen gör någon speciell insats.
Krille80
2015-01-11
Jag läste boken, av Marianne Fredriksson, på högstadiet men fullständigt allt minne av dess innehåll var borta inför filmtittandet. Detta är en riktigt snygg svensk film som glädjer i foto och scenografi. Skådespelarna sköter sig och speciellt Bill Skarsgård som bara blir bättre för varje film. Tyvärr känns regiarbetet lite överarbetat och ännu värre så har jag otroligt svårt att enagera mig i historien. Det finns inget som griper tag i mig utan det puttrar bara på. 2+
Ghostface
2014-08-11
Upprepande och utan någon riktig nerv i scenerna så därför inte jättedramatiskt.
bryngel
2014-02-12
Skådespelarnivån är tämligen låg.
Visa äldre kommentarer »