Silence
Beskådat från den hemligt ditsända jesuiten Rodrigues ögon, får vi bevittna förföljelsen av kristna i Japan under 1600-talet. Under vilka omständigheter kan man förlåtas för att ha förkastat sin tro?

Originaltitel | Chinmoku |
Regissör | Masahiro Shinoda |
Manus | Shusaku Endo, Masahiro Shinoda |
Genre | 70-tal, Drama |
Skådespelare | Tetsurô Tanba, Mako, Shima Iwashita, Eiji Okada, Yoshi Katô, Don Kenny, David Lampson, Noboru Matsuhashi, Junshi Shimada |
Endos roman är briljant, men den här filmatiseringen haltar betänkligt. Håller sig ganska nära boken, men är ganska taffligt berättad, med riktigt dåliga huvudrollsinnehavare.
Snygg och atmosfärisk, men tyvärr också stundtals väldigt klumpigt ihopsatt och berättad med ganska kassa västerländska skådespelare. Tematiskt sett känns den dock rik och intressant, vilket gör att jag ändå ger den en svag trea tills vidare. Av mina tio sedda Shinoda är det nog svagaste hittills. Takemitsus soundtrack är dock, i vanlig ordning, lysande.
Väldigt tråkig. Skådespelarna spelar över och låter varken övertygande på japanska eller engelska. Ett par bra scener, men det hjälpte inte. Jag somnade tre gånger i min kamp att ta mig igenom detta. Hade väntat mig bra foto åtminstone, men inte ens det imponerade. Se hellre om Shogun.
Okänt kapitel i Japans historia? Snarare det enda västerländska religionshistoriker i Japan skrivit om de senaste 150 åren... Shusakus bok är bättre än filmen. Valet att använda engelska skådespelare är konstigt, ännu konstigare är att den med sämst japanska spelar huvudrollen. och hans latin var knappast bättre. I vilket fall, ganska snygg film över lag, men inte så stark som jag hoppats.
Japaner kan konsten att handskas med enfald.
En vacker och fascinerande film om ett okänt och grymt kapital i Japans historia; förföljelserna av de kristna på 1600-talet. Filmen tar upp intressanta frågor om tro och moral och om vilka offer man är beredd att göra för sin övertygelse.