3.7
3.7
Shogun
Lotsen John Blackthorn förliser efter en hård storm i Japan, efter att ha seglat runt Sydamerikas spets. Sakta tar han sig upp i den japanska hierarkin.

Originaltitel | Shogun |
Regissör | Jerry London |
Manus | Eric Bercovici |
Genre | Drama, Action, Äventyr, Krig, Mini-serie, 80-tal |
Skådespelare | Richard Chamberlain, Toshirô Mifune, John Rhys-Davies, Alan Badel, Damien Thomas, Yôko Shimada, Furankî Sakai |
Succéförfattaren James Clavell tillbringade över 3 år i Japanernas ökända fångläger \"Changi\" i Singapore under andra världskriget. Händelserna där blev grunden för hans första novell vi... Läs mer »
Det finns mycket TV-produktioner från 70- och 80-talet som inte åldrats särskilt väl men lyckligtvis gäller det inte Shogun. Visst finns det delar som man kan kritisera men med tanke på den långa speltiden är det förhållandevis lite saker som är irriterande.
Serien är helt inspelad i Japan och greppet att låta stora delar av den japanska dialogen gå förbi utan översättning fungerar överraskande bra, så bra att ett av få irritationsmoment är när berättarrösten översätter. Den imponerande rollistan ger också resultat då allting är mycket välspelat.
Så där perfekt gjord för att fly till under långa vintrar som vägrar ta slut, här kan man drömma sig bort till gamla feodala Japan och allt politiskt rävspel, samuraiheder, ninjor och seppukus som hörde tiden till. Händer kanske inte så mycket för en 9 timmar lång film, men det är så perfekt gjort det som är, så det spelar inte så mycket roll. En fröjd att titta på och leva sig in i, samtidigt lär man sig tillräckligt mycket japanska för att klara sig som turist och Shogun känns som en bra start för nybörjare som vill lära sig lite mer om den gamla kulturen. (11/15)
Tyckte den var fantastisk när jag såg den som liten, har låtit bli att betygsätta då jag funderat på att se om den, men när jag sett klipp ifrån den idag så har den inte åldrats så väl som jag hade hoppats så har ingen större lust att se om faktiskt. Så det får bli en stark trea baserat på minnen och klipp.
Kultserien med Richard Chamberlain. Bra långkörare, något taskiga skådespelare ibland men det spelar ingen roll. Detta är en underbar och vacker berättelse som kan ge en chans. 3+
Richard Chamberlain är en fruktansvärd skådis, och han förstör mycket av denna miniserie genom att vara alltigenom irriterande och platt. Som tur är vägs det bort av att alla andra skådisar är riktigt bra. Sen syns det inte hur ful Richard är genom att han har skägg. Min favorit var dock Mariko som är en sådan fruktansvärt bra karaktär att det är så tråkigt att hon fick en sådan dålig motspelare.
älskade den som liten o vid en omtitt så,glädjande nog, håller den
Var 14 år när jag först såg den här serien. Hade tränat och haft ett intresse för Kendo (japansk svärdkonst) i några år. Fick dvdn av serien i födelsedagspresent av min mormor. Trodde först som man gör som 14åring när man ser en sån här film/serie. Att den skulle vara tråkig gammal och dryg. Så jag såg den först för att inte göra min mormor besviken och vilken tur det var. För det är den bästa serien jag har sett och jag ser den fortfarande en gång varje år. En klar 5a.
Bra
Hade inte Richard Chamberlain varit så fullkomligt oduglig hade filmen varit en klar fyra. Han drar ner betyget kopiöst mycket.
Youko Shimada är fantastisk!