3.9
3.9
Searching for Sugar Man

Dokumentär om en musiker som upptäcktes i Detroit på 60-talet, och väntades bli sin generations absolut största. Istället gick han under jorden, det ryktades till och med om självmord. Ett exemplar av hans album dök dock upp i Apartheidregimens Sydafrika där han blev ett enormt fenomen.
Originaltitel | Searching for Sugar Man |
Alternativ titel | Searching for Sugarman, The Only One Who Did Not Know |
Regissör | Malik Bendjelloul |
Manus | Malik Bendjelloul |
Genre | Dokumentär, 2010-tal |
\"Searching for Sugar Man\" är en storslagen film, en film som bara måste upplevas på biograf. Jag upplevde den på Sveriges äldsta Scala och rysningarna var närvarande under filmens alla 8... Läs mer »

Blev positivt överraskad, faktiskt! Trodde den var överhajpad men icke!
Mycket intressant och fin dokumentär av Malik Bendjelloul (R.I.P.)
Känns som att jag bedömer själva storyn snarare än att jag bedömer själva dokumentären. Tycker man kunde gjort den lite djupare, mer intervjuer och frågor, men den är klart sevärd ändå.
Grymt överskattad! Manipulativ dokumentär i och med att den utelämnar viktiga fakta som att han turnerat internationellt i början av 80-talet, att hans låtar både samplats och gjorts covers på, och bara framåt slutet berättas att han "återupptäcktes" redan 1997 (femton år innan dokun) med konserter internationellt (bland annat i Sverige, vilket inte nämns) och till och med en dokumentärfilm om konserterna. Så dokumentären tar en dramaturgisk genväg och implicerar nästan i början att Rodriguez återupptäcks genom den, det gillar jag inte alls. En del tidigare kommentarer tyder också på att många gått på myten, några axplock: "helt bortglömd genom åren", "filmer från liveuppträdanden [...] kanske inte ens existerar", "sannsaga". Jag ska inte kalla det fejk, men det är vinklat nästan i Michael Moore-klass, och det förtjänar självklart inga oscars eller guldbaggar. Rodriguez får heller inte vara med speciellt mycket i filmen, det är som om dokumentären egentligen görs för sin egen skull. Musiken då? Jo, visst är den okej, men inget spektakulärt (man får inte höra mycket i filmen utan får utbilda sig på andra sätt) och melodierna på första plattan är enkla och repetitiva men höjs av produktionen, medan andra plattan är rent tråkig. Det finns säkert tiotusentals ännu bättre artister som nått ännu mindre framgång. Trots detta står det väl klart att han blivit lurad på massor av pengar genom åren, troligtvis av den skurkaktige Clarence Avant som också intervjuas under dokumentären (men för lite görs av detta). Den beska eftersmaken av dokumentären är dock snarast från medias makt att skapa föreställningar om världen.
Magnifik historia berättad på ett underbart sätt. Denna "för osannolik för att vara sann"-berättelse är unikt bra i både känslan för huvudpersonen och känslan den förmedlar. Man kan bara sörja att Bendjelloul inte kan göra något mer, en regissör som slets ifrån oss alltför tidigt.
En av de bästa dokumentärerna jag sett. Verkligen synd att vi inte kommer få några ytterligare kreationer av Malik.
En dokumentär av svenske Malik Bendjelloul. Malik berättar en häpnadsväckande historia om sångaren, musikern och låtskrivaren Sixto Rodriquez. Här överträffas dikten av verkligheten med massor. Oscar vinnare i klassen Bästa Dokumentär Verkan av den här filmskapelsen är extremt emotionell
Jag har svårt att förstå att han floppade. Mysig feelgood-dokumentär.
Imorgon kan man se den på bio igen i Stockholm! Visas kl 13:00 på Biograf Victoria. Mer info här: https://facebook.com/events/189206234824884/
Kul när arbetskamrat hade misstänkt att fotona med Rodriguez från Sydafrika var gjorda i Photoshop.
Mkt bra genomförande och Rodriguez är så härligt blyg och undfallande, totalt motsatt till standard för en stjärna.