Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Searching for Sugar Man


Dokumentär om en musiker som upptäcktes i Detroit på 60-talet, och väntades bli sin generations absolut största. Istället gick han under jorden, det ryktades till och med om självmord. Ett exemplar av hans album dök dock upp i Apartheidregimens Sydafrika där han blev ett enormt fenomen.


Originaltitel Searching for Sugar Man
Alternativ titel Searching for Sugarman, The Only One Who Did Not Know
Regissör Malik Bendjelloul
Manus Malik Bendjelloul
Genre Dokumentär, 2010-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 6237
Filmnummer 97807

Recensioner

Skapad 2019-11-15 av annihilat0r
\"Searching for Sugar Man\" är en storslagen film, en film som bara måste upplevas på biograf. Jag upplevde den på Sveriges äldsta – Scala – och rysningarna var närvarande under filmens alla 8...   Läs mer »

Kommentarer


Stygga-Vargen
2023-08-09
Blev positivt överraskad, faktiskt! Trodde den var överhajpad men icke!
Rai
2023-02-25
Mycket intressant och fin dokumentär av Malik Bendjelloul (R.I.P.)
Olof_Gronlund
2022-12-26
Känns som att jag bedömer själva storyn snarare än att jag bedömer själva dokumentären. Tycker man kunde gjort den lite djupare, mer intervjuer och frågor, men den är klart sevärd ändå.
Starkbröl
2022-08-07
Grymt överskattad! Manipulativ dokumentär i och med att den utelämnar viktiga fakta som att han turnerat internationellt i början av 80-talet, att hans låtar både samplats och gjorts covers på, och bara framåt slutet berättas att han "återupptäcktes" redan 1997 (femton år innan dokun) med konserter internationellt (bland annat i Sverige, vilket inte nämns) och till och med en dokumentärfilm om konserterna. Så dokumentären tar en dramaturgisk genväg och implicerar nästan i början att Rodriguez återupptäcks genom den, det gillar jag inte alls. En del tidigare kommentarer tyder också på att många gått på myten, några axplock: "helt bortglömd genom åren", "filmer från liveuppträdanden [...] kanske inte ens existerar", "sannsaga". Jag ska inte kalla det fejk, men det är vinklat nästan i Michael Moore-klass, och det förtjänar självklart inga oscars eller guldbaggar. Rodriguez får heller inte vara med speciellt mycket i filmen, det är som om dokumentären egentligen görs för sin egen skull. Musiken då? Jo, visst är den okej, men inget spektakulärt (man får inte höra mycket i filmen utan får utbilda sig på andra sätt) och melodierna på första plattan är enkla och repetitiva men höjs av produktionen, medan andra plattan är rent tråkig. Det finns säkert tiotusentals ännu bättre artister som nått ännu mindre framgång. Trots detta står det väl klart att han blivit lurad på massor av pengar genom åren, troligtvis av den skurkaktige Clarence Avant som också intervjuas under dokumentären (men för lite görs av detta). Den beska eftersmaken av dokumentären är dock snarast från medias makt att skapa föreställningar om världen.
dafreakish
2018-11-03
Magnifik historia berättad på ett underbart sätt. Denna "för osannolik för att vara sann"-berättelse är unikt bra i både känslan för huvudpersonen och känslan den förmedlar. Man kan bara sörja att Bendjelloul inte kan göra något mer, en regissör som slets ifrån oss alltför tidigt.
miss_spears
2018-02-16
En av de bästa dokumentärerna jag sett. Verkligen synd att vi inte kommer få några ytterligare kreationer av Malik.
RustyFilm
2016-12-06
En dokumentär av svenske Malik Bendjelloul. Malik berättar en häpnadsväckande historia om sångaren, musikern och låtskrivaren Sixto Rodriquez. Här överträffas dikten av verkligheten med massor. Oscar vinnare i klassen ”Bästa Dokumentär” Verkan av den här filmskapelsen är extremt emotionell
Mysharry
2016-11-19
Jag har svårt att förstå att han floppade. Mysig feelgood-dokumentär.
JenLane
2016-09-17
Imorgon kan man se den på bio igen i Stockholm! Visas kl 13:00 på Biograf Victoria. Mer info här: https://facebook.com/events/189206234824884/
Johan2006
2016-04-03
Kul när arbetskamrat hade misstänkt att fotona med Rodriguez från Sydafrika var gjorda i Photoshop. Mkt bra genomförande och Rodriguez är så härligt blyg och undfallande, totalt motsatt till standard för en stjärna.
Visa äldre kommentarer »