Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Saw


Adam och Dr. Lawrence Gordon vaknar upp fastkedjade i var sitt hörn av ett rum med en död kropp mellan sig. De inser att de fallit offer för den seriemördare som gjort sig känd genom att iscensätta situationer där människorna - brickorna i spelet - tvingas döda varandra eller sig själva. Jagade av tiden inser de att de måste göra sitt val för att ta sig ur denna mardröm...


Originaltitel Saw
Regissör James Wan
Manus Leigh Whannell
Genre Kriminalare, Thriller, Skräck, Mysterium, 2000-tal
Skådespelare Leigh Whannell, Cary Elwes, Danny Glover, Tobin Bell, Ken Leung, Dina Meyer, Mike Butters, Paul Gutrecht, Michael Emerson, Benito Martinez, Shawnee Smith, Makenzie Vega, Monica Potter, Ned Bellamy, Alexandra Bokyun Chun, Avner Garbi
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 16866
Filmnummer 21998

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av CWallin
Jag tittar bakom min rygg, ryser medan jag tittar ut genom i fönstret i den kolsvarta natten. Spänningen finns kvar i kroppen och jag ryser på nytt. Ungefär den känslan infann sig efter James Wan...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av paycheck
Dr. Lawrence Gordon och Adam, en fotograf, vaknar upp inlåsta i ett rum, fastkedjade vid rör med ett lik i mitten av rummet. Det här blir en mardröm för båda två med oväntade vändningar. Ja...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av santiago
Två personer vaknar upp fastkedjade i ett skitigt badrum. Hur har de hamnat där? Och varför ligger det ett blodigt lik mitt på golvet? Kring dessa två frågor rör sig hela handlingen, där vi ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-03 av
Fortfarande en av världens bästa filmer! Två män vaknar upp i ett rum och finner sig fastkedjade till väggen på varsin sida. I mitten ligger ett lik med en pistol i ena handen och en bandspela...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Miss_Nemo
En man vaknar upp i ett vattenfyllt badkar (hur frågar jag mig, borde han inte ha andats in vatten och dött eller vaknat en väldigt kort stund innan han blev placerad i vattnet?) och befinner sig i...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av film_Alex
Saw är inte bara en väldigt spännande thriller, det är även en tankeställare om hur lyckligt levande man egentligen är. Filmen handlar om Adam och dr. Lawrence Gordon som ena dagen var på jo...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av TheRest
Adam (Leigh Whannell) vaknar upp i ett totalt nedsläckt rum. Han verkar inte vara ensam utan Dr. Lawrence Gordon (Cary Elwes) gör honom sällskap. När de hittat strömbrytaren så ser de att de är...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Anonym
Adam Faulkner (Leigh Whannell) vaknar upp i ett badkar fyllt med vatten. När han hostandes reser sig upp kan han inte ens se handen framför sig i mörkret. Desperat ropar han efter hjälp, och får ...   Läs mer »

Kommentarer


Andreas_
2023-04-10
Väldigt bra lågbudget thriller som skapade en stor franschise i genren, detta var första filmen och den enda riktigt bra av dom alla och helt klart värd att se om man gillar spännande thrillers med en bra twist, lite som filmen Cube, hade samma typ av mystik och spänning och givetvis är dessa filmer med en speciell twist på slutet som bäst att se en enda gång då man inte vet något men trots att jag nu ser om denna film 19 år senare så är den fortfarande bra trots att jag vet slutet om än att betyget droppar något, för det är lite twisten som gör filmen så att säga, men för att vara så pass lågbudget som detta är så är det väldigt bra gjort och utfört, mycket bra skådespel dessutom förutom kanske Danny Glover som spelar över å det grövsta men ändå kul att se honom igen många år efter dödligt vapen. James Wan den kände skräckregissören har blivit megastor efter denna succé och har gjort många mer påkostade skräckfilmer efter denna och någon thriller här och var och jag tycker att han är som bäst när han regisserar mörka spännande thrillers istället för skräck, som denna eller t.ex Death Sentence som kom några år senare, han använder sig inte av särskilt många skådespelare i denna lilla pärla utan det är Cary Elwes och Danny Glover som får bära filmen och Cary Elwes är bra men Danny Glover hade jag dock förväntat mig lite mer av, manusförfattaren Leigh Whannell spelar den andra personen i rummet med Cary Elwes och är faktiskt överraskande bra i sin lilla roll, som sagt, detta är en thriller och inte skräck så alltså mer spänning än billiga jump scares och jag rekommenderar verkligen denna till alla som inte sett denna ännu och sedan skippa alla övriga Saw uppföljare som bara är rent splatter med riktigt kassa skådespelare och kassa manus, det är synd att denna film blir överskuggad och förknippad med alla dåliga uppföljare då det är dessa som tagit mest av rampljuset men detta är den Saw film man inte får missa, betyget blir en svag 4:a nu efter en omtitt, betyget blev mycket högre då man såg den första gången men den är helt klart värd att se om ändå, för så pass bra är filmen.
karlmats
2018-11-03
2005 såg jag den här första gången och jag älskade den. 13 år senare ser jag om den och kommer ihåg allt väsentligt vilket så klart påverkar upplevelsen. Men det gör inget för det är en snillrikt konstruerad historia som så här i efterhand gett upphov till otaliga uppföljare och det är lätt att förstå varför. Jigsaws motiv är inte så viktiga, stämningen och uppsnurrningen av historien är viktigare och där levererar Saw verkligen trots att skådespeleriet, framför allt av Cary Elwes som spelar över allt han kan, är ganska mediokert. Egentligen är jag inget större skräckfilmsfan men det är nånting med det här som gör att jag sitter och myser trots alla hemskheter som händer. Det faktum att det är mycket av ett Escape Room fast i extremare format är ju väldigt spännande också, hur fan skulle man agera själv i en sån här situation? Det är väl bara att hoppas att man aldrig behöver ta reda på det. 5an håller inte, men med upplevelsen nu i kombination med nostalgikänslan tycker jag ändå att den ska ha en plats i mitt finrum så det får bli en sänkning till en 4a.
Jamesa
2018-03-15
Var väl ok, men äckelskräck är inte min grej riktigt. Såg sedan aldrig de andra filmerna när de kom.
supermancover
2018-03-02
Stark tvåa blev det ändå. Trodde den skulle bli mer slätstruken, men jag gillade slutet och lite sådär. Inte nåt speciellt, men ändå underhållande liksom.
Rai
2017-12-23
Ursäkta att jag svär, men fy fan vad jag hatar dom här filmerna, så jäkla usla att man mår illa av dem!!!

2016-11-22
Den er interessant og delvis spennende men faller mye på troverdigheten. At en så syk man skulle klare å gjøre alt det han gjort er jo ikke særlig sannsynlig.
Stygga-Vargen
2016-10-28
Bra, spännande, skrämmande och även ganska originell skräckis med bra skådespelare. Den är väldigt oförutsägbar och det är ju ett plus.
RunRiot
2016-05-10
Ganska medioker, även fast det är en av de bättre filmerna i serien. Stör mig något enormt på Cary Elwes överspel, och handlingen fångar mig aldrig riktigt. Men helt okej absolut.
Tatty
2015-09-19
Spännande och bra film. Gillade dock slutet lite.
Krille80
2015-06-21
Det jag tog till mig när denna filmen kom var fantasin och nyskapandet hos de unga människorna bakom filmen och denna den första Saw-filmen har absolut sin plats i skräckgenrens historia. 4-
Visa äldre kommentarer »