Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3
av 5

Sauna


Efter freden i Teusina 1595, där Estland tillföll Sverige, får en svensk-rysk kommission uppdraget att fastslå de nya gränserna i de norra ödemarkerna. I en liten by, där man inte riktigt vet var invånarna står, gör sig svenskarna skyldiga till en grym gärning då en ung flicka stängs in och kvarlämnas i en källare när man skyndar vidare. Jagade av sitt förflutna hamnar de i en märklig by där en mystisk bastu sägs kunna rena dem från deras synder. Frågan är om de har något val - deras samveten spökar och flickan har börjat hemsöka dem.


Originaltitel Sauna
Alternativ titel Evil Rising, Filth
Regissör Antti-Jussi Annila
Manus Iiro Küttner
Genre Skräck, 2000-tal
Skådespelare Ville Virtanen, Tommi Eronen, Viktor Klimenko, Rain Tolk, Kari Ketonen, Sonja Petäjäjärvi, Vilhelmiina Virkkunen, Taisto Reimaluoto, Ismo Kallio, Kati Outinen, Dick Idman, Ivo Kubecka, Peter Holmlund, Asko Vainio
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 496
Filmnummer 67096

Recensioner

Skapad 2019-12-09 av wst
En svensk-rysk kommission får i uppdrag att fastslå de nya gränserna i de norra ödemarkerna efter freden i Teusina, 1595, där Estland tillföll Sverige. I den ena gruppen återfinns två bröder,...   Läs mer »

Kommentarer


Gordyal
2016-07-20
Kärvt, vackert och ondskefullt. Bitvis riktigt otrygg stämning. Bra skådespel. Däremot är den något jämntjock och onödigt "låtsasdjup", men på det stora hela en bra film. (9/15)
Rele
2015-10-22
En dålig skräckfilm, manuset är inte bra och regissören har inte klarat av att sitt jobb så bra heller. Jag ger en tvåa.
Galivan
2015-02-16
Filmkvalieten känns digital, lågbudget, och kornigheten som kanske lagts på i efterhand ser inte bra ut. Fotot är inget speciellt, lite vingligt, och klippningen inte skön, men okej. Annars är det mesta positivt. Sköna miljöer, norra Finland år 1595, finsk skog och vildmark, finskt tal,intressant handling. Bra skådespeleri i Virtanen och Eronen, resten är mer eller mindre biroller. Tonläget i dialogen är överlag statiskt lågmält, vilket skapar en form av inlevelse och stämning, men man saknar mer röstdynamik. Musiken är bra, stråkbaserad med cello och pianoinslag. Det är lite spöksaga över handlingsutvecklingen, fast i realistisk stil, lite som Blair Witch Project. Man kan ifrågasätta ett samband, men det är inget som är avgörande. Det finns många kvaliteter och den har en bra och obekväm känsla. Vilket lyft jämfört med "Jade Warrior". Slutet gillade jag, så jag slår till med en 4.
ilw
2014-12-20
Helt obegriplig.
Kriffot
2014-11-03
Ibland kan en skräckfilm förklara för lite.Oftast är det ju åt andra hållet, men här är det så lite som hänger ihop att man tappar intresset.
TheHorrorfan
2013-12-24
Helt okej, dock inget som jag kommer att se om. Svag 3a.
precious_death
2013-08-13
Kanon! Bra stämning, bra skådisar, bra miljöer. Den snavar på mållinjen men ack så väl hopsatt.
Hengman
2013-04-12
Man kan nog låtsas förstå symboliken och djupet. Men det är nog ingen som gör det. Snygg filmad, bra rysarstämning, men framför allt: skitskum.
WillyV
2012-12-10
Svag trea, som räddas av tre duktiga skådisar och en mycket bra estetik. Snyggt foto, tung stämning, makalösa miljöer och några schyssta effekter. Finlands bästa skräckfilm!
JimCarrey
2012-11-28
Jag kan verkligen mysa ner mig i stämningen i den här filmen men den är så brutalt långsam att det är lite väl?
Visa äldre kommentarer »