2.2
2.2
Sanning eller konsekvens

Sommarlovet är över och Nora börjar sexan. Hon är 12 år och befinner sig i gränslandet mellan sin värld och tonårsvärlden. Vid sidan av står Karin, som avviker från de andra tjejerna i klassen. Hon blir hårt ansatt av de "tuffa tjejerna" Fanny och Sabina, men också av Nora. Nora dras in i en cirkel av intriger och hemligheter och får allt svårare att välja...
Originaltitel | Sanning eller konsekvens |
Alternativ titel | Truth or Dare |
Regissör | Christina Olofson |
Manus | Annika Thor, Christina Olofson |
Genre | Drama, Familjefilm, 90-tal |
Skådespelare | Tove Edfeldt, Alexandra Dahlström, Anna Gabrielsson, Emelina Lindberg-Filippopoulou, Erik Johansson (II), Carina Lidbom, Suzanne Reuter, Göran Forsmark, Noomi Rapace, Ellen Swedenmark, Katja Steinholtz Skog, Totte Steneby, Fredrik Ådén, Bobo Steneby, Lena-Pia Bernhardsson, Jonas Falk, Maria Grip, Lasse Lindroth, Lena B Eriksson, Håkan Fohlin |
Bra film om vänskap!
Snuskeri och fjanteri på hög nivå.. URK!!!
En klassiker bland svenska ungdomsfilmer som belönades med en guldbagge för manuset. Jag kan tänka mig att den går hem bättre hos dagens äldre än unga. Och min känsla var att den kändes äldre än 1997. Men jag anser att det är en viktig film för alla. Den skildrar bland annat mobbning, gängbildning, grupptryck och skvaller. Sådant har knappast försvunnit med åren. Sedan är det väl bra att unga får se hur det var att vara ung förr när folk inte hade mobiltelefoner och internet. Positivt också att det inte är en klyschig film i mängden. Här får man även se Alexandra Dahlström och Tove Edfeldt i tidiga roller.
Har absolut sina brister och är bra styltig men den lyckas fånga den här tween-ångesten väldigt bra och det är små detaljer i hur den skildrar olika familjer som är väldigt bra. Skolan och klass och mycket är skildrat på ett väldigt träffsäkert sätt. Jobbig att se på och den gör det kanske lite enkelt för sig. Men en stabilstark trea är det ändå.
Inte särskilt bra men inte särskilt dålig heller. Svag 3:a.
Dålig film
Charmig, underhållande och allmänt lättsam svensk film som uppenbarligen inriktar sig mot de yngre. Men man kan iallafall som äldre enkelt sätta sig i dessa situationer över vilken "sida" man ska välja, och esset Alexandra Dahlström bevisade tydligen redan i ung ålder att hon är en helt fantastisk skådespelare, även om hon spelar den samma "drygt sköna"-karaktären som i Fucking Åmål.
Oförtjänt dålig kritik tycker jag. Behaglig att titta på även om den saknar lite twist i handlingen.
Har läst både boken & sett filmen. Boken är helt klart bättre. Filmen var nog bra när man var yngre nu känns den överdriven o löjlig..
Känner igen mig äckligt mycket i protagonisten, tidsandan och situationerna med mobbing etc. Men skådespeleriet övertygar ju inte direkt, så det får väl bli en stark trea även om den gränsar till en fyra eftersom filmen var så förbaskat underhållande och dessutom så kort att den tog slut i ett nafs. Grymt kul att se Alexandra Dahlström i rollen som jag antar gjorde att hon blev castad till mästerverket Fucking Åmål.