Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Sagolandet


En samhällskritisk dokumentär som genom intervjuer visar det sönderfallande Sverige under slutet av 80-talet. Troell fick en del kritik för filmen som av vissa sågs som en nidbild av socialdemokraternas Sverige.


Originaltitel Sagolandet
Regissör Jan Troell
Manus Jan Troell
Genre Dokumentär, 80-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 413
Filmnummer 12103

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Ful_fisk
2020-01-25
Många intressanta tankar och vackra bilder. De tre timmarna känns dock av, vilket nästan sänker till en trea. Fascinerande hur man under 80-talet såg den samtida kollektivismen som en hopplös dystopi. Idag är den försvunnen och folk saknar den som en svunnen förälder! Jag antar att vi aldrig kommer att bli nöjda.
RustyFilm
2019-09-16
En suggererande framställning av samhället och dess utveckling på -80-talet (delvis även applicerbart på dagens samhälle). Det är en dokumentär av Jan Troell, en lång sån, 177 minuter. Dessa 177 minuter är oftast en intressant daning. Hans begrundande bildberättande ger mening till varje bildruta. Hundinstruktörer, kycklingar, björnlokor, bilbingo, vargar, invandrare, skolungdom, åldringar och framtidshopp med mera avhandlas. Trots viss politisk vinkling så är det ändå sevärt.
krumelurdjur
2016-02-22
Tag dig ett steg in till sagans gyllene land! Berätta för mig vad du ser, min vän. Här får vi träffa allehanda magiska figurer, t.ex. den mystiske trollerikarlen Rollo May, och hans vän, den underbara statsministern Ingvar Carlsson. Låt fantastin flöda och greppa tag i ditt sinne. Var inte rädd, min vän. Det är snart över. Helt klart en femma.
Blärkan
2013-06-22
Koppla hondarna!
Myllo
2013-06-07
Ingvar Carlssons och Erlanders närvaro i filmen är verkligen helt nödvändig för att balansera upp Rollo Mays reaktionära samhällssyn. Han tycks inte förstå att det i hans samhälle endast är de priviligierade som kan förverkliga sig själva enligt hans poetiska visioner.
KimEkberg
2013-01-07
wiktigt gripig kan du skriva upp. gör sig bra så här i efterhand. jag gillar att den är ganska episodisk. det är mycket som är vackert och modernt.
Tonti
2011-07-26
Blir aldrig trist trots tre timmar och lyfter mot slutet när perspektiven vidgas och det blir lite mer nyansrikt. Rollo May som är med rätt mycket har en del intressanta idéer men är på tok för självgod, nyanslös och dåligt insatt i desvenska förhållandena för sitt eget bästa. Troell lyckas i varje fall fånga en rad intressanta levnadsöden och många vackra bilder i sitt vanliga kontemplativa tempo.
abnormal
2011-07-24
Förstår konstnärligheten och kreativiteten, men blir inte direkt engagerad. Intressanta individer, men märkligt att Skåne ska verka representera hela Sverige. Dock positivt överraskad av Ingvar Carlssons engelska! Musiken är typiskt 80-tal - alltså jättedålig.
LillaBlåaMus
2011-07-24
"Ett ihopklipp av märkliga karaktärer och udda beteenden", just vad som gör mig engagerad...
KillerPutte
2011-07-24
(rek.4) Nja, stor besvikelse, vad säger den egentligen? Ett ihopklipp av märkliga karaktärer och udda beteelser. Inget som får mig att engageras.
Visa äldre kommentarer »