2.5

Romance

Marie bestämmer sig för att ta livet och lyckan i egna händer när hennes pojkvän inte klarar av att ha sex med henne. Hon bestämmer sig för att stanna hos Paul känslomässigt medan hon söker fysisk tillfredsställelse på annat håll.

Originaltitel Romance
Alternativ titel Romance X
Regissör Catherine Breillat
Manus Catherine Breillat
Genre Drama, Vuxenfilm, 90-tal
Skådespelare Caroline Ducey, Sagamore Stévenin, François Berléand, Rocco Siffredi, Reza Habouhossein, Ashley Wanninger

Bokföringsprogrammet Mineko

KyLLo
2024-04-03
Har man sett några filmer av Breillat så vet man vad man får. Praktiskt taget allt anknyter till sex, kontroversiella relationer och det förekommer intima närbilder. Regissören gör ärliga och ohämmade filmer om sexualitet utifrån ett kvinnligt perspektiv. Sånt som är tabu i många länder. Jag tror att det är otroligt viktigt just för att det är så sällsynt. Hon försöker knappast skapa huvudpersoner som är representativa för alla kvinnor eller ens majoriteten, men det är ingen nackdel. Det känns äkta. Det är välskrivet och tänkvärt. Jag tror definitivt att både kvinnor och män kan känna igen och relatera till en del som fantasier, osäkerhet, fixering, samvete, experimenterande, sökande, krav och annat som filmen tar upp. Breillat försöker inte göra märkvärdiga filmer, porr eller bara provocera. Det finns en beslutsamhet i allt från skapandet och skådespelarna till berättandet, vilket styrker att hon hämtat grunden från verkligheten. Även en sån sak som att huvudpersonen inte är perfekt och inte har kontroll över alla tankar, känslor och handlande. Gillar att hon har ett helt vanligt arbete samtidigt som hela fritiden kretsar kring sex, sexuella relationer och allt som hör till det. Sedan skulle jag tro att det centreras mycket mer än i verkligheten. Det kanske är fem personers fantasier som blir till en persons. Det kanske är en hel livstid som blir till ett år. På så sätt kan säkert en del tittare uppleva det som extremt och orealistisk. Det är en ganska intressant film som väcker tankar. Personligen kan jag tycka att det varit bättre i mindre doser och med något annat spår i handlingen som inte relaterar till sex.
svältaren
2023-06-29
Emellanåt lite småspännande, men likt andra Breillat-filmer mest av allt pretentiös.
Ful_fisk
2023-03-21
Intressant, spekulativt och fundersamt om sexualitet och, genus och relationer. Riktigt bisarr givetvis, och mörk. Vet inte om den höll hela vägen, men den är ändå sevärd för sina tankar och idéer.
JimCarrey
2013-02-17
3+ Väldigt bra på många sätt men kanske känns lite väl krystad ibland
origC-J
2012-10-01
Djärv, men ojämn film. Bitvis briljant, i vissa sekvenser ganska tråkig, med skruvade karaktärer i en obekväm story. Svag fyra.
Sznax
2012-09-17
Innehåller några av de mest orealistiska karaktärerna jag någonsin stött på. Det finns inget de gör eller säger som ens kommer i närheten av att vara naturellt. Det finns inte mycket någonstans i filmen som är realistiskt. Dessutom är filmen tråkig hela vägen och totalt meningslös. Betyg 3.1
Tonti
2012-09-14
Överraskar inte riktigt på några punkter utan blir en ganska tråkig upplevelse till slut. Pojkvännen är så där sjukt osympatisk som folk nästan bara kan vara i moderna europeiska filmer och deras lägenhet där allt inklusive katten är vitt blir bara en alltför övertydlig kommentar om hur sterilt och andefattigt de lever.
theodor2
2011-08-27
Med en manlig regissör skulle det här varit snuskigt, gubbsjukt och sexistiskt.
Fermis
2009-09-11
sex and the city är bättre
fritz_the_cat
2009-03-15
Jag förstår inte alls hur Gröne_orm kan dra paralleller till Sex and the City...