Rob Roy
I de skotska högländerna på 1600-talet försöker Rob Roy leda sin by mot en bättre framtid. Han lånar pengar från den högre adeln i närheten för att köpa boskap. När pengarna blir stulna tvingas Rob Roy att leva ett liv i stil med Robin Hood.
Originaltitel | Rob Roy |
Regissör | Michael Caton-Jones |
Manus | Alan Sharp |
Genre | Drama, Action, Romantik, Krig, 90-tal |
Skådespelare | Tim Roth, Liam Neeson, John Hurt, Jessica Lange, Brian Cox, Eric Stoltz, Andrew Keir, Shirley Henderson |
Hamnade såklart i skuggan av den bättre och större Braveheart, men det här är ingen dålig film. Vackra miljöer och en hyfsat intressant story som räddas av lite action och bra skådisar.
Ganska seg och rätt ointressant.
Känns på många sätt och vis som en Braveheart fast i ett betydligt lägre tempo som mer faller i kategorin drama än äventyr. Pricken över i:et saknas på de flesta hörn och kanter även om det inte finns något som är direkt dåligt i den. En bra film men där det känns som det finns bättre alternativ på i princip samma tema. Tim Roth som elak jävel. 2+
Som så ofta är skurkarna intressantare än hjältarna. Ser den här efter att ha sett en räcka andra mer eller mindre historiska hollywood-dramer och imponeras av hur välskriven dialogen för en gångs skull är.
Vackra skotska högländska miljöer, många bra skådespelare och fantastiskt bra dialoger genom hela filmen och den utspelar sig på 1700 talet och inte 1600 talet som det står på filmtipsets beskrivning av filmen. Skådespelarna är som sagt mycket bra, Liam Neeson är som vanligt bra i huvudrollen, men tyvärr spelar han alla sina karaktärer ganska likadant så han blir lite trist, men Tim Roth glänser verkligen i skurkrollen, han är absolut fenomenal och borde ha oscarbelönats för sin insats i denna film. Det är inte många "filmskurkar" som lyckas göra så stort avtryck som han gör här och detta är nog hans bästa roll genom karriären. Även i mindre roller så är John Hurt och Jessica Lange mycket bra och även Brian Cox, men trots allt så tycker jag inte riktigt att filmen lyfter och jag lyckas inte riktigt knyta till mig Liam Neesons karaktär och filmen blir inte det mästerverk den hade kunnat bli, utan det blir endast en bra film och inte mer än så. Svärdfighten i slutet är dock fenomenalt välgjord och snyggt filmad. Betyget blir en stark 3:a
Enligt imdb utspelar sig filmen på 1700-talet, inte 1600-talet som det står här.
2????? Nejdu det här en solklar 3+
Roth briljerar som äckelpotta :D
Jag gillar hur i dess enkelhet, med ett bra fokus på att framställa en intresant historia a la bravehart braveheart (även om den inte lyckas göra det lika bra)
Tyckte att storyn var väldigt ointressan så det blev lätt långtråkigt. Men de fina skottska miljöerna, Tim Roth, musiken, kiltarna och en hobbit frisyr ger den en 3:a.
Tim Roth är brutal förutom i sista slutet... Annars tycker jag inte alls det är något att hänga i julgranen. Jag hade velat se Liam fånga ett svärd i handen på riktigt... det hade jag verkligen velat se. Om dom hade haft med det i eftertexterna skulle filmen fått en femma av mig.