3.3
3.3
Rättfärdighetens ryttare
Militären Markus har förlorat sin fru i en tågolycka. Allt verkar vara en slump tills statistikerna Otto, Emmenthaler och Lennart dyker upp. De presenterar algoritmer som påvisar att olyckan kanske inte var en slump utan ett planerat attentat.
Originaltitel | Retfærdighedens ryttere |
Alternativ titel | Riders of Justice |
Regissör | Anders Thomas Jensen |
Manus | Anders Thomas Jensen |
Genre | Komedi, Action, Kriminalare, 2020-talet |
Skådespelare | Mads Mikkelsen, Andrea Heick Gadeberg, Nikolaj Lie Kaas, Gustav Lindh, Roland Møller, Nicolas Bro, Jacob Lohmann, Lars Brygmann, Albert Rudbeck Lindhardt, Morten Suurballe, Rikke Louise Andersson, Gustav Dyekjær Giese, Jesper Ole Feit Andersen, Henrik Noël Olesen, Natali Vallespir |
Filmen är väldigt dansk i sin stil och komiken känns igen från tidigare filmer av Anders Thomas Jensen. Det blir aldrig lika pinsamt som svenska komedifilmer men ändå inte långt ifrån. Själva handlingen var intressant tills vändningen som vände berättelsen i en helt annan riktning. Men jag uppskattade att manuset tog hänsyn till många detaljer, som vanligtvis inte tas upp i denna typ av svarta komedier. Det gör inte saken värre att Mads Mikkelsen och Nikolaj Lie Kaas levererar starka prestationer i sina roller.
Snacka om mix av genres. Men det är bra och blandningen av brokiga karaktärer blir väldigt underhållande. Den här filmen skulle aldrig kunnat göras i Sverige.
En sämre version av tidigare filmer i samma genre. Undvik.
En dramaactionkomedi och det är en genre(?) som jag brukar tycka fungera ganska dåligt. I denna film går det sådär, man får ha överseende med en hel del som kan skyllas på komedivinkeln, eller på actionvinkeln eller på dramat. Men här finns också några helt oförklarligt plumpa saker som inte går att förklara bort alls, och jag tänker framförallt på hur man gör humor av sexuella övergrepp. Det övergår mitt förstånd och ger en beskt eftersmak. Betyget blir en svag 3;a, 3-
Inte lika stark som andra danska filmer, men skådespelarna är ju fantastiska. Tack Danmark.
Jag gillar skådespelarna och den svarta humorn som lättar upp det hela. Dock är filmen spretig och overklig. En svag trea.
Go dansk underhållning som svenskar såklart aldrig kunnat göra.
Danskarna kan, bra skådespelare. Humorn påminner lite om I Kina Käkar Dom Hundar.
En trevlig och och rolig film trots att det rör sig kring mörka ämnen. Som så ofta med dansk film så slås jag av och uppskattar den totala frånvaron av ängslighet, och det är ett minst sagt färgstarkt och udda gäng de har fått ihop. Spelade av sevärda skådespelare förstås. Jag gillar också hur de behandlar temat kring sannolikhet. Men jag kan även tycka att de drar på lite för mycket med knashumorn, allt fungerar knappast och det blir lite för krystat på sina ställen