3.5
3.5
Revolvern
Mifune spelar detektiven Murakami vars pistol blivit stulen. För att rädda ansiktet ger han sig ut på jakt efter en mördare och sitt vapen.
Originaltitel | Nora inu |
Alternativ titel | Strykarhunden, Stray Dog |
Regissör | Akira Kurosawa |
Manus | Ryûzô Kikushima, Akira Kurosawa |
Genre | Kriminalare, Drama, Thriller, 40-tal |
Skådespelare | Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Awaji, Eiko Miyoshi, Isao Kimura, Minoru Chiaki, Eijirô Tôno, Noriko Sengoku, Yûnosuke Itô, Reikichi Kawamura, Yasushi Nagata, Katsuhei Matsumoto, Noriko Honma, Chôko Iida, Ichirô Sugai |
Filmen handlar om den unge kriminalassistenten Murakami som på en trång buss råkar ut för en ficktjuv och blir av med sin pistol. Han skäms oerhört p g a detta och försöker göra allt för att... Läs mer »
Stray Dog är en sevärd men ganska enkelt berättad Kurosawa klassiker. Skuldbeläggning på grund av den förlorade revolvern är ett intressant koncept och medför en unik koppling mellan huvudpersonen och våldsverkaren. Samspelet mellan Mifune och Shimura är bra och trovärdigt. Värmeböljan skildras även på ett fantastiskt sätt och blir nästan en egen levande karaktär i filmen.
Värmebölja, sargat samvete,envisa kvinnor och ett minnesvärt par kriminalare är några av ingredienserna i denna sevärda film. Lite styltig på japanskt vis men absolut underhållande. Betyget blir en 4;a
Okey men skandalen är bättre.
Har många fina element (en underbar Shimura och en intensiv Mifune i en dödlig duo framförallt), men långsamheten i filmen tar ner det. Det känns som att filmen drar ut på vissa poänger lite för mycket bara och inte flyttar fram pjäserna. Första två tredjedelarna är ganska seg set-up med halvbakade karaktärer tyvärr. Kul att se en japansk noir, men har sett bättre från samtliga inblandade. Kändes bara lite för säker och konventionell rent narrativt. Rent tekniskt är det väldigt välgjort, särskilt utomhusscenerna med allt folk och fina miljöer. 58/100
Precis som pickpocket: minimalistisk. Mycket bättre skådespeleri dock, snyggt foto och framför allt spännande(!) 4/6
faktiskt tunn för kurosawa rulle men den lyckas ändå hålla intresset uppe i 2 timmar. snyggt foto
Funkar faktiskt "fortfarande" iaf för mig. Underhållande men räcker inte riktigt hela vägen, har ojämt tempo i liksom fel ordning, varken ett tydligt crescendo eller dminuendo. schyst garderob :). svag fyra.
En mix av film noir och mänskligt drama med Shimura och Mifune, plus svinsnyggt foto. För mig är det här en solklar 4, gillade hela filmens stämning.
Blev även jag smått besviken. Alldeles för lång film, men Takashi Shimura är bra som vanligt. Tycker Toshira Mifune spelar över en del och hans övertygelse känns ganska overklig.
seg i mitten, men tog sig ändå lite mot slutet. Toshiro Mifune spelar en karaktär, som känns som raka motsatsen till vad han brukar spela.