Rasmus på luffen

Nyinspelning av Luffaren och Rasmus (1955), där Astrid Lindgren gjort få ändringar i sitt ursprungliga manus. Föräldralöse Rasmus rymmer från barnhemmet och upplever en spännande sommar med luffaren Paradis-Oskar.
Originaltitel | Rasmus på luffen |
Regissör | Olle Hellbom |
Manus | Astrid Lindgren |
Genre | Familjefilm, 80-tal |
Skådespelare | Erik Lindgren, Allan Edwall, Jarl Kulle, Håkan Serner, Olof Bergström, Rolf Larsson, Lena Brogren, Tommy Johnson, Lars Amble, Lena Nyman, Pål Steen, Emy Storm, Roland Hedlund, Svea Holst, Lottie Ejebrant, Georg Adelly, Bertil Norström |
Filmen handlar om den föräldralöse Rasmus som bor på ett barnhem någonstans i Sverige. Hans ende kompis där är Gunnar och barnhemmets föreståndarinna Fröken Hök är mycket hård mot barnen.... Läs mer »
Älskar den här filmen, allt från manus, skådespeleriet, fotot, och de musikaliska inslagen. Främst naturligtvis Allan Edwall som paradis-oskar men gillar även Erik lindgren som Rasmus. Jag har även sett originalet men tycker denna slår den med hästlängder, även om den också ha sin charm. Olle Hellbom sista film, och enligt mig hans bästa.
En av de bästa Astrid Lindgren-filmatiseringarna. En varm och fin historia fylld av livsglädje och samhörighet. Med en strålande Allan Edwall och fina sångnummer.
Detta blir man varm i hjärtat av. Allan Edwall är helt suverän, men pojken som spelar Rasmus ligger inte långt efter, man skrattar och gråter om vartannat. Det är en blandning av trubbel och kärlek gjort med varm hand och naturen är mycket inbjudande.
Riktigt bra film som tar upp hur svenska samhället var förr i tiden. Allan Edwall som luffaren förtjänar högsta betyg.
Mysigt barnsligt äventyr, passar bra i dessa juletider :)
Lindgrens bästa och Allan är i toppform. Stark fyra
Något bättre än övriga filmer av Astrids värld...
Det var ingen av mina favoriter som grabb men tyckte ändå den var rätt bra.
Utan Allan Edwall skulle den här filmen inte var mycket att hurra för.
Fläsk, de ä gott de!