Quantum of Solace
Sveket av Vesper lämnar Bond driven av en personlig agenda att hitta mannen bakom allt. Tillsammans med M börjar de med Mr. White men ganska snart inser de bägge att allt är mycket större än vad man anat. Än en gång tas Bond över hela världen, denna gång i jakten på Dominic Greene, en miljökämpe med kopplingar till en blivande diktator i Bolivia. Till Bonds hjälp kommer Camille, även hon driven av ett personligt skäl.

Originaltitel | Quantum of Solace |
Regissör | Marc Forster |
Manus | Neal Purvis, Robert Wade, Paul Haggis |
Genre | Action, Thriller, Äventyr, 2000-tal |
Skådespelare | Daniel Craig, Olga Kurylenko, Mathieu Amalric, Judi Dench, Giancarlo Giannini, Gemma Arterton, Jeffrey Wright, David Harbour, Jesper Christensen, Anatole Taubman, Rory Kinnear, Tim Pigott-Smith, Joaquín Cosio, Fernando Guillén Cuervo, Jesús Ochoa, Lucrezia Lante della Rovere, Paul Ritter, Simon Kassianides, Stana Katic, Neil Jackson, Glenn Foster, Oona Chaplin |
James Bond har nästan alltid varit en favorit hos mig. När jag och min kompis Jesper gick i samma mellanstadieklass var både han och jag fullfjädrade Bond-experter och hade givetvis sett varenda f... Läs mer »
Höjer till en ganska svag trea efter omtitt många år senare. I en kommentar från 2009 (nu raderad eftersom man tydligen bara kan ha en kommentar per film numera) skrev jag att ”Den gamla Bond, som karaktäriserades av fantastiska äventyr, superskurkar och komik, alltid med glimten i ögat (och så klart ledmotivet - senast vi hörde ett ledmotiv med Bond-känsla var i "The World is Not Enough"), är borta och kvar är nåt som mer liknar … Jason Bourne”. Jag håller med mig själv om att all Bond-känsla är borta (det var den till stor del redan i Casino Royale) men filmen är ändå hyfsat underhållande och speltiden ovanligt kort. Så som Bond-film betraktat är det en besvikelse men som dussinaction funkar det helt OK (men inte mer än så).
En överraskande besvikelse efter den solida ’Casino Royale’. Både kamera och handling är för ryckigt, som om regissören var influerad av Bournefilmerna men saknar handlag för den snabba klipp – tekniken. Bondfilmerna är som bäst när tempot är något lägre eftersom de då resonerar med de klassiska filmerna från 1960-talet. Lite som ’Tomorrow Never Dies’ var en besvikelse efter nytändningen med ’Goldeneye’, så det är kanske lite psykologi och uppskruvade förväntningar som spökar…. Nej, QoS håller helt enkelt inte riktigt måttet.
Sämre än jag mindes den och den omfattande kritiken är väl ändå befogad. Actionscenerna är ryckiga och manuset ganska rörigt. Skurken är också otroligt blek. Craig och Kurylenko gör vad de ska men det här är varken en klassisk Bondfilm eller en kreativ reboot såsom Casino Royale var. Istället blir det en generisk actionrulle utan någon direkt charm. Frågan är hur mycket av det här jag kommer att komma ihåg om ett par veckor? Det blir en sänkning men det finns ju ändå hyfsat stabil underhållning mitt i allt kaos så 2an är ändå ganska stark (2009-01-31).
Bondfilmerna från 1960-80 talet var så jävla mycket bättre än det här. Bond på 2000-talet är bara plumpt och våldsamt.
Absolut sämsta bondfilmen jag har sett!
Sådär tycker jag om denna.
Casino Royal är betydligt bättre!
Är väl ok, bättre än Spectre, men inte lika bra som de andra Craig.
Har väldigt höga förväntningar på en Bond-film men denna lever inte upp tyvärr. Känns inte fristående, mer som en uppföljare för att lösa upp knutar. På tok för många action/fight-scener som inte bidrar mer än att flasha. Liten förvirring uppstår av diverse sidispår som utgör en helht där det ena leder till det andra och innan man ens förstått är det för sent. Nja, saknade Bond-andan.
Ska vara ärlig och säga att jag inte hängde med hela vägen, men det fanns också en anledning till det. Här hade vi båtjakt, jakt till fots och jakt med flygplan i samma film. 35 minuter man kan spola förbi om man vill. Klippningen gav mig huvudvärk, nöj er med att filma med en kamera där. Så jävla många saker som inte ens var trovärdiga så man bölade. Nej, vet egentligen inte varför jag ger den en tvåa, men den glider förbi obemärkt.
Att klippa typ fyra gånger i sekunden som man gjort här i varenda actionscen funkar inte, scenerna är ju slut lika fort som de börjat!