3.3
3.3
Polisstation 21
Skildring av livet på en polisstation i New York, byggd på en pjäs av Sidney Kingsley.

Originaltitel | Detective Story |
Regissör | William Wyler |
Manus | Robert Wyler, Philip Yordan |
Genre | 50-tal, Kriminalare, Drama, Film-Noir |
Skådespelare | Kirk Douglas, Eleanor Parker, William Bendix, Cathy O'Donnell, George Macready, Horace McMahon, Gladys George, Joseph Wiseman, Lee Grant, Gerald Mohr, Frank Faylen, Craig Hill, Bert Freed, Michael Strong, Luis Van Rooten, Warner Anderson, Grandon Rhodes |
Att den är "pjäsig" är nog det som tilltalar mig. Älskar persongalleriet, och alla olika historier som både lyckas hållas isär på ett skickligt sätt, och bilda en imponerande helhet. Många fina detaljer. Douglas spelar bra, och det känns logiskt att hans förhållande tappar kemi samtidigt som allting rullas upp.
För pjäsig i mitt tycke, även om det finns nåt lockande i att folk passerar in och ut ur poliskontoret. Kirk gör en slags French Connection och gör det bra. Vissa scener passerar väl dock ändå nåt slags överspelets gräns. Den största bristen är kanske att äktenskapet som ställs på sin spets känns lite substanslöst och utan kemi. Men ändå, en bra film.
bra på många sätt, lite väl förutsägbart bara, 3+
Otroligt välspelad kammarspelsnoir med kompromisslöshet och moral som de två viktigaste nyckelorden. Kirk Douglas briljerar i rollen som en hårdkokt polis förblindad av sitt hat mot moraliskt förfall och alla brott, av allsköns sort. Birollerna är också extremt bra castade. Pjäskänslan är påtaglig men absolut inte påträngande. En riktig magsugare som jag kommer minnas länge.
Geniet William Wyler (Best years of our lives) gör det igen. 4 Nomineringar (bl a manus o regi) och en superb casting. Gammaldags dramatik med massor av turer. Kändes lite som "Hill street blues; the beginning". Samtliga agerande klockrena och intrigen med flera bottnar outstanding. En fullvärdig "polisfilm" av Wyler som bara kan betyda en klassisk Wyler-Femma. Awsome!
William Wyler innebär som alltid hög kvalitet. Skarp karaktärsstudie av en polis som är principfast in absurdum till men inte minst för honom själv. Spelas övertygande av K Douglas.
En viktig biroll spelas av Grant som förundrad får uppleva det hektiska livet på stationen. Fin och sparsmakad humor i den historien. Jag tror nog att detta är den bästa polisfilm jag sett, vilket ger betyget 4,6.
Vilka underbara skådespelarprestationer och karaktärer ! Det verkligen sprakar om den här filmen och det är imponerande att man får ut så mycket av så många olika karaktärer i en och samma film. Helt klart över förväntan och även om det främst är ett drama så är detta en mycket bra film-noir.
En tät och effektivt berättad film; Kirk Douglas glänser i huvudrollen som Det. Jim McLeod.
Modernt berättad med trovärdiga personporträtt. Skaparna av Spanarna på Hill Street måste ha sett denna film hundra gånger. Känner igen både berättartekniken (många perspektiv) och många personligheter i på polisstationen.
Välgjord filmatisering av en pjäs. 3+