Poeten och hans musa
Finlands Strindberg har han kallats nationalpoeten Eino Leino (1878--1927). Under hela sin skapande tid slets han mellan två kvinnor, hustrun Freya och dikterskan/älskarinnan Onerva. Mot bakgrunden av sekelskiftets Finland, där kampen mot den tsarryska överhögheten växte sig allt starkare, berättar filmen om hans stormiga och innehållsrika liv.
Originaltitel | Runoilija ja muusa |
Alternativ titel | Poet and Muse |
Regissör | Jaakko Pakkasvirta |
Manus | Titta Karakorpi, Jaakko Pakkasvirta |
Genre | 70-tal, Drama |
Skådespelare | Esko Salminen, Katja Salminen, Elina Salo, Paavo Liski, Pertti Palo, Marita Nordberg, Heidi Krohn, Kalle Holmberg, Henri Kapulainen, Carl-Axel Heiknert, Jaakko Pakkasvirta, Virpi Uimonen, Leif Wager, Asta Backman, Anitta Niemi |
En intressant och vacker film om den berömde Eino Leino; mitt i kulturlivets centrum under en dramatisk tid i Finlands historia. Det jag tycker sänker filmen något är att den alltför mycket fokuserar på det personligt/privata; Eino Leinos centrala roll i det offentliga livet berörs endast ytligt och kulturpersonligheterna kring honom skildras mestadels väldigt skissartat (värst av allt är karikatyren av Mannerheim). Filmens försök att göra Eino Leino till någon form av vänsterman är också ganska missvisande; han var en individualist - inspirerad av bl a Nietzsche - som klart befann sig på den borgerliga sidan (och som följdriktigt stödde den vita sidan under Frihetskriget).