3.5
3.5
Philomena
En kvinna ger sig ut för att försöka finna sin vuxne son, som togs ifrån henne flera decennier tidigare när hon levde i ett kloster.
Baserad på biografin The Lost Child of Philomena Lee av Martin Sixsmith från år 2009.

Originaltitel | Philomena |
Regissör | Stephen Frears |
Manus | Steve Coogan, Jeff Pope |
Genre | Drama, Biografi, 2010-tal |
Skådespelare | Judi Dench, Steve Coogan, Sophie Kennedy Clark, Mare Winningham, Barbara Jefford, Ruth McCabe, Peter Hermann, Sean Mahon, Anna Maxwell Martin, Michelle Fairley, Wunmi Mosaku, Amy McAllister, Charlie Murphy, Cathy Belton, Kate Fleetwood, Charissa Shearer |
Betygsantal | 2002 |
Philomena är en irländsk dam som gillar krutonger och kiosklitteratur, på äldre dagar så har hon dragit sig tillbaka och lever ett stillsamt liv. Trots denna trivsamma tillvaro, så bär hon på ... Läs mer »

Ah, riktigt bra. Befriande bitsk.
Sevärt stycke om hur djävulen själv styr ett irländskt kloster. Dench, en i övrigt strålande skådis, är lite för koncentrerad och fokuserad för att vara trovärdig som smådum läsare av pigromaner.
Precis som supermancover så gav det mig mycket kött på benen kring varifrån Philomena kommer och på vilket sätt hon förlorade sitt barn genom att ha sett The Magdalene Sisters nyligen. Och med det i åtanke är Philomena än mer intressant som människa och gestaltningen av Dench är klockren och spelar så väl med Coogans karaktär. Jag tycker inte den är ensidig på något negativt sätt. Fin film som ändå inte är fantastisk på något sätt.
Ett tips är att se "The Magdalene sisters" innan en ser denna.
Judi Dench briljerar i finstämd film, även Coogan sevärd. Lite väl enkel beskrivning sv nunnorna, men allt som allt en fröjd att se.
Något ensidig, men välgjord och bra skådespelare.
Att den är verklighetsbaserad höjer ju den absolut ett snäpp. Att man kan göra en lite rolig film om något som egentligen är så allvarligt är ju ändå rätt skönt ibland. Sen är ju Judi Dench helt förtjusande i sin skådespel - utan tvekan en på miljonen! ;)
Fin och välbalanserad film.
Finstämd berättelse som hade kunnat falla pladask i fel händer, och med fel skådespelare, men Frears, Dench och Coogan gör verkligen allt rätt. Varm, rörande och till och med lite rolig bitvis, trots det mindre roliga ämnet. Ytterst sevärd!
Ja! Underbart!