Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Parfymen: Berättelsen om en mördare


Paris, 1700-tal. Jean-Baptiste Grenouille saknar helt kroppslukt och människor blir, utan att förstå varför, illa till mods i hans närvaro, så han lever i isolering. Desto lättare för honom att bevara sin hemlighet - han är född med ett luktsinne så fint att han i mörkret kan följa en enskild människa på flera kilometers avstånd. Dofter blir hans besatthet, men också hans yrke - parfymörens. Den doft som ger honom den mest utsökta njutningen finner han hos unga oskuldsfulla kvinnor. Själva kvinnorna intresserar honom inte - men doften! Den måste utvinnas och förädlas efter konstens alla regler, men utövandet är bundet till ett fruktansvärt villkor.


Originaltitel Perfume: The Story of a Murderer
Regissör Tom Tykwer
Manus Andrew Birkin, Bernd Eichinger, Tom Tykwer
Genre Drama, Thriller, 2000-tal
Skådespelare Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood, Karoline Herfurth, Corinna Harfouch, Paul Berrondo, Harris Gordon, Jessica Schwarz, Sara Forestier, Joanna Griffiths, David Calder, Simon Chandler, Dora Romano, John Hurt (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 8511
Filmnummer 46102

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av Nemralis
Jean-Baptiste Grenouille föds in i en av de vidrigaste och mest oempatiska av världar, på en stinkande marknad i Paris, oönskad och uppå en hög av fiskrens. Luktsinnet räddar hans liv redan kor...   Läs mer »

Skapad 2019-12-19 av pufred
Jean-Baptiste Grenouille föds i 1700-talets Paris på en stinkande fiskmarknad. Han har en liten egenhet; han saknar egen kroppslukt och kan känna och dela upp dofter och odörer på kilometers avst...   Läs mer »

Skapad 2019-12-05 av Loomis
Det har länge sagts att Patrick Süskinds bästsäljande bok skulle vara omöjlig att föra vidare till vita duken. Och även om regissörer som bland andra Ridley Scott, Tim Burton och Stanley Kubri...   Läs mer »

Kommentarer


Ghostface
2022-01-16
Visuell styrka här men karaktären blir aldrig såpass intressant att han fascinerar vilket dämpar historien, boken är säkert mer fängslande.
Ful_fisk
2021-04-12
Duktigt störd film, makaber och sjuk. Men verkligen intressant och hänförande hela vägen. En stark trea. Hade nog inte gått att göra idag.
Jamesa
2018-06-28
Tramsigt. Dessutom segt.
ModestyWilde
2018-04-06
Makaber och obehaglig - så mycket att stämningen för mig går förlorad. Har inte läst boken, och förmodligen är Grenouille just så frånstötande i den som han är här i filmen - men jag skulle ha önskat mig en mer charmerande huvudrollsinnehavare för att det skulle kännas uthärdligt. Filmen fick mig att må dåligt och påminde mig mest om Burtons mörka Sweeney Todd och var lika ångestframkallande. Men den är välgjord och sevärd ändå. Jag kommer dock inte att vilja se om den.
Scrapop
2018-04-01
Så snyggt, så bra!
S_Griffon
2017-10-15
Skön känsla i denna filmen.

2017-02-02
Riktig bra!
RustyFilm
2016-12-10
Det här är en bisarr historia, en riktig skröna med handlingen förlagd till 1700-tals Frankrike. Filmen handlar om en kille som gillar att sniffa oskuldsfulla tjejer. Hela den bisarra handlingen vrids åt ytterligare ett snäpp på slutet och blir då totalt helgalen
Jompalompier
2016-10-10
Bra manus och intressant hela vägen. Slutet är väl lite sisådär kanske men allt annat är väldigt bra.
Stygga-Vargen
2016-09-18
Slutet förstör hela filmen! Hade varit betydligt bättre om inte slutet varit så obotligt korkat!
Visa äldre kommentarer »