Papegojan

En förrymd mentalpatient mördar en rad människor. Polisen försöker att lösa fallet, men har inte mycket att gå på.

Originaltitel The Night Visitor
Alternativ titel Salem Come to Supper, Mordvittnet
Regissör László Benedek
Manus Guy Elmes
Genre 70-tal, Kriminalare, Thriller, Skräck
Skådespelare Max von Sydow, Trevor Howard, Liv Ullmann, Per Oscarsson, Rupert Davies

produr
2022-01-23
Rätt risigt egentligen men svenskarna och Varbergs fästning som mentalsjukhus gör det sevärt.
KyLLo
2017-02-10
Annorlunda uppbyggnad. Inte som en typisk deckare med mest polisarbete i fokus. Inte heller som en typisk skräckis med möjliga offer i fokus. Nä, mer som en thriller där man får följa alla parter: tilltänkta offer, gärningsman och polis. Ett lustigt fängelse i form av en stenborg med öppna hål istället för fönster, och samtidigt råder det fullt vinterväder utanför. Bra stämning med vinden som viner. Kul att se Per Oscarsson prata engelska också. Annars är filmen ganska sunkig rent tekniskt. Men vad gör det när den är så pass unik, mysig och minnesvärd?
kungkalas
2015-06-20
Mittpartiet av filmen fungerar utmärkt, men filmen börjar ganska hafsigt och de svenska skådisarna känns ibland lite träiga på engelska. Totalt ändå en rätt underhållande film. Trevor Howard gör ett finfint jobb. Storyn är utmärkt men kunde ha blivit en ännu bättre film.
andmoreagain
2013-08-17
Ett praktexempel på hur skådespelare kan behöva viss regi för att fungera... kanske är det spårkbarriären men Ullman är pinsamt dålig och von Sydow oerhört blek. Jag snackar alltså om högklassiga Bergman-skådespelare! Annars kommer man inte ifrån känslan av tafflighet; mikrofoner syns i bild och stuntmannen för von Sydow är ju för fan inte ens lik. Likväl känns den ändå alltför bortglömd och bör ändå ses då man kan fröjdas över en byxlös von Sydow som yxmördar och en film med Per Oscarsson är alltid sevärd.
Filmgalning
2010-07-16
Som Varbergare uppskattar man miljöerna,
hairofthedog
2010-04-01
jag kan ju aldrig hålla tillbaka fyran när jag ser något sånt här. det är inte en jättebra film, men den är sevärd. de svenska skådisarna, undantaget max, har lite svårt att leverera replikerna bra på engelska. max som salem och howards inspektör är dock underbara.
DanielMott
2008-07-29
Sällsamt svenskamerikanskt hopkok som förnöjer.