På västfronten intet nytt
1979
USA, Storbritannien
150min
IMDb
Tyskland 1914. I ett rum sitter en grupp unga män och lyssnar intensivt med högburna huvuden på deras ledares tal om idealism och nationalism. Med stark, ungdomlig entusiasm tvekar de inte inför uppgdraget att åka till fronten och delta i det glorifierade första världskriget. Men de får snabbt erfara att det är långt mellan idealism och förmågan att överleva i skyttegravarna när de hamnar mitt i detta brinnande inferno. Det dröjer inte länge förrän deras drömmar om ära och hjältemod byts ut mot smärta, ångest och desperation.
Denna starka krigsskildring är baserad på Erich Maria Remarques klassiska roman "På västfronten intet nytt", av många ansess som den främsta krigsromanen genom tiderna.
En krigsfilm som känns äkta och många gånger bättre än senaste årens produktioner.
Ibland är det kul att gå tillbaka och se okända klassiker. Versionen från 1930 var fö. ingen höjdare alls.
Bra men kunde ha blivit bra mycket bättre. Nu en stark 3'a för budskapet.
Sämre än versionen ifrån 1930 på alla sätt och vis. Känns verkligen som en tv-produktion ifrån 70-talet. Vilket också är vad det är. Det är en slags banalitet i berättarrösten som jag inte riktigt gillar. Den känns lite för tv-smutsig och för väl ljussatt för att kännas liksom. Räcker ändå till en trea.
Definitivt sevärd krigsrulle ! Håller med om engelskasnackandet, men tyvärr är det ju så fram till 90-talet.
Bra story och bra skådespel. Mycket bättre än versionen från 1930.
Betydligt bättre än den gamla dammiga versionen från 1930.
Värdelöst med tyskar som talar flytande engelska. Ändå stundtals nervig och gripande. En trea med fjäder i hatten blir det i betyg.
En stark trea, mest för budskapet eftersom krigsscenerna är ganska värdelösa. Men man får ju ändå känslan av eländet och meningslösheten. Men helheten dras ner av engelskan som nämnts tidigare.
Gillar 70-80-tals känslan, att det sticker armarna rakt upp i luften och gör gutturala läten när de dör. Enda jag inte gillar är när tyskarna pratar engelska, sänker till en svag 4:a.
Bra story, dåligt med engelskpratande tyskar, bra skådespeleri, dåligt redigerat i vissa lägen, är det främsta jag lade märke till.
Filmkänslan och realismen försvagas rejält då det inte pratas tyska. Vill ändå ge filmen en 4a pga den fina berättelsen. Slutet på filmen är också väldigt bra gjort.