Oxen
I desperation av svält tar slaktar Helge sin husbondes oxe. Ingen misstänker något förrän köttet är uppätet och Helge skall sälja skinnet på marknaden,

Originaltitel | Oxen |
Regissör | Sven Nykvist |
Manus | Sven Nykvist, Lasse Summanen |
Genre | Drama, 90-tal |
Skådespelare | Stellan Skarsgård, Max von Sydow, Ewa Fröling, Björn Gustafson, Erland Josephson, Liv Ullmann, Björn Granath, Rikard Wolff, Helge Jordal, Lennart Hjulström, Agneta Prytz |
Sven Nykvist visar att han kan regissera också. Många bra skådespelare.
Ett oscarsbidrag från 1992 minsann, ett bra sådant. Tydligen bygger det på en verklig händelse som regissören Sven Nykvist hört i sin barndom och en roman. Det handlar om de som blev kvar i utvandrartider och till utförandet finns det viss igenkänning. Visar vad svält kan göra med människor. Skådespelet känns väldigt äkta och stjärnan är Max von Sydow, fotot är mycket trovärdigt. Förtjänar att lyftas fram.
Sicket elände! Inte undra på att sverige ligger högt upp på självmords skalan när vi visar slikt.
Jo, men den här var rätt ok och till och med Stellan Skarsgård spelade hyfsat...
von Sydow imponerar som klok och human präst ifrån en verkligen bister period i Sverige.
Underbar, mitt upp i 1800-talets värsta elände, suveräna skådisar, jag älskar dem alla och fotot är ju bäst, ingen kan göra detta som Sven N, vilken guldklimp! Kanske att Ewa F inte riktigt passar i rollen (hon ser lite för fräsch ut) men alla de andra, jag säger bara OAU.
Mycket gripande och bra film med utsökt foto och en fullkomligt lysande Stellan Skarsgård som den olycksalige!
Har verkligen lyckats fånga det knappa och torftiga livet i Sverige på den tiden men priset är högt. Filmen blir nämligen mycket torftig och knapp även den och denna film gör ingen människa glad. Tveksamt skådespeleri från alla håll med ett stor undantag som stavas Max von Sydow. Han endast är filmens behållning. Slutbetyget blir en 2;a
Lysande skådespel och fantastiskt fin bild. Återspegling av våra förfäders dilemma, klassamhället slog stenhårt. Mycket bra film!
Sven Nykvist - say no more. Brilliant. Lågmäld tragisk fotopoesi med våra största stars, Skarsgård, Sydow o Ullman.