Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Orfeus testamente eller Fråga mig inte varför


En poet blickar tillbaka mot sitt förflutna, sitt liv och sina verk. Försöker desperat återkalla inspirationen och viljan till skapande. Cocteau spelar själv poeten i denna själbiografiska surrealistiska film som återknyter till hans tidigare verk och proklamerar slutet för hans filmkarriär.


Originaltitel Le testament d'Orphée, ou ne me demandez pas pourquoi!
Alternativ titel The Testament of Orpheus
Regissör Jean Cocteau
Manus Jean Cocteau
Genre Drama, 60-tal
Skådespelare Jean Cocteau, Claudine Auger, Charles Aznavour, Lucia Bosé, Yul Brynner, Jean-Pierre Léaud, Jean Marais, Pablo Picasso, María Casares, Henri Crémieux, Edouard Dermithe, Alice Heyliger, Brigitte Morisan, François Périer
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 190
Filmnummer 8921

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


CarloMarx
2014-11-18
Känns lite som en film för inbördes beundran och om har svårt för fransk intellektualism så är detta verkligen en film att undvika. Det kan vara den mest franska av alla filmer jag sett. Det vill säga, det är en man som tar sig själv på väldigt stort allvar och som knappast hymlar med det. Jag är lite förundrad över att den har fått så höga betyg men det kanske kan bero på att det inte direkt är en film som man snubblar över; om man tittar på den så har man sökt upp den själv därför att man intresserar sig för den. (Jag ger filmen en fyra eftersom den är rik på uppslag och idéer, och för att jag uppskattar filmer som skapas utifrån konstnärliga ambitioner. Men för att få en femma är den alldeles för litterär, och tråkig.)
Paddyeahh
2012-04-11
Vänta lite, han var över sjuttio i den här filmen!? Stilige, välbevarade djäkelfarbror alltså!
mylar
2012-04-08
Utan att ha sett något annat av Cocteau ter sig filmen som en filmatisering av en uppsats i poetisk filosofi. Alltså mycket tråkig om man inte är intresserad av vare sig poesi eller filosofi. Kan man sin grekiska mytologi finns kanske något av intresse ändå.
kakbakarn
2012-02-01
Filmen är ofta väldigt vacker och fantasieggande - som vanligt med Cocteau - men den upplevs också lite väl poetiskt högdragen och kanske rent av pretentiös... inte heller helt ovanligt när det gäller Cocteau. Nu har jag sett trilogin samt Flickan och odjuret, och Orphée håller jag tveklöst högst. Alla de andra filmerna, inklusive denna, känner jag mig lite tudelad inför, men Orphée är en toppfilm.
justified
2011-07-20
sämst i trilogin.
goeran
2008-06-28
Det var bra att se om denna film en gång till; man tillgodogör sig nog inte allt om man bara ser den en gång.
goeran
2008-02-09
En vacker och fascinerande men förvisso komplicerad film. Jag känner att det egentligen inte räcker att ha sett några av hans andra filmer tidigare (som t ex mästerverket Orphée) utan man borde också känna till mera om övriga sidor av Cocteaus konstnärliga verksamhet - som t ex hans bildkonst - för att fullt ut kunna tillgodogöra sig hans konstnärliga testamente. Många trevliga skådespelare medverkar; jag gillade särskilt att återse Maria Casares.
henrikkraus
2007-10-08
ytterst personlig film, på alla plan
accatone
2007-10-03
Oinspirerat bihang till de andra Orphée-filmerna. Cocteau har tappat lite av sin mystik och magi
niklaseriksson
2007-09-20
Fantastisk berättarteknik! Suggestivt surrealistiskt och intressant drömtematiskt, ett ärligt och smått melankoliskt självporträtt. Vackra bildkompositioner och lekfullt estetik. Den fängslade mig från första frame, en film jag tror kommer att växa ännu mer ju fler gånger jag ser den, även om den redan efter första gången är fenomenal. Magi. Glädje.
Visa äldre kommentarer »