Okja
En ung flicka vid namn Mija riskerar allt för att hindra ett multinationellt företag från att kidnappa hennes bästa vän ? en jättegris vid namn Okja.

Originaltitel | Okja |
Regissör | Bong Joon-ho |
Manus | Bong Joon-ho, Jon Ronson |
Genre | Drama, Action, Äventyr, Science Fiction, 2010-tal |
Skådespelare | Ahn Seo-hyun, Paul Dano, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Byun Hee-bong, Steven Yeun, Lily Collins, Giancarlo Esposito, Shirley Henderson, Daniel Henshall, Devon Bostick, Choi Woo-sik, Waris Ahluwalia, Yun Je-mun, Milo Shandel, Phillip Garcia |
Jake Gyllenhall är skoj och bra, och framför allt är det första halvan av filmen som är bra. Actionscenerna i Seoul är suveräna, och likaså bilderna av den sydkoreanska landsbygden. Filmen tappar tyvärr under den andra halvan av filmen som utspelar sig i USA. Imponerande CGI och effekter som får grisen att verka riktig.
Helt okej.
Helt okej.
Jag är förbluffad över alla höga betyg, det tog tio minuter innan jag kände vartåt den här filmen barkade, och efter 50 minuter gav jag upp och stängde av. Det sker väldigt sällan att jag stänger av, men den var verkligen bortom räddning, och utifrån hur förutsägbart det varit så långt skulle fortsättningen vara lika usel. Herrejösses vilket dravel! Tycket det är märkligt hur folk tycker filmen för fram ett viktigt budskap, det räcker ju för fan att läsa beskrivningstexten på 25 ord som ligger här ovan på filmtipset, alternativt se valfri utplockad halvminut ur filmen, för att förstå exakt vad den två timmar långa filmen vill få fram. Man kan väl tillåtas kräva lite mer än så? Egentligen dog filmen så fort man fick se Okja själv, jag kunde aldrig köpa att den där varelsen var där. Det kändes bara som en figur skapad i datorn, och jag fattade heller aldrig tycke för den. Och så skulle det bli sådär barnsligt charmigt med bajs- och fjärthumor och så, men det blev liksom bara tramsigt. Jag antar att tanken är att filmen ska vara barnslig och överdriven, inte minst då den skildrar ett barns perspektiv, men det fanns liksom ingen charm. Det blev bara tramsigt och korkat. Ja, jag vet att jag inte tittade klart, men utifrån vad jag läst av andras kommentarer verkar det inte som att filmen ändrade stil och jag pallar verkligen inte mer av detta skräp. En sak till: affischen ser mörk och tung ut, men filmen var ju väldigt satirisk, och hade dessutom färgstarkt foto och mycket humor. Jag tycker nog att marknadsförararna kunde tänkt till lite där. Allt som allt framstår Parasit som den enda Bong Joon-ho-film som överhuvudtaget fungerat hos mig (The Host var också skräp). Jag förstår honom nog inte riktigt.
En något ojämn film. Men de starka passagerna överväger dock de lite mediokra. Jag gillar vändningarna, temat och det starka skådespeleriet. Jag ogillade Cgin initialt men den fyller sin funktion. Slutet hade en viss samhällskritisk poäng utan att spoila men jag saknade något som verkligen knöt ihop säcken och gav mer bäring åt vissa i efterhand menlösa passager. De starka delarna gör dock att den precis klättrar sig upp till en fyra.
Fantastisk potential men den uppnås inte.
Så bra att den här viktiga filmen har gjorts! Så att kanske några tänker mer på köttet som de äter!
Fin och hemsk på samma gång.
En fin och hemsk film på samma gång. Eftersom att det känns som en semi-barnfilm eller i alla fall en ungdomsfilm utgör den en viktig funktion iom att budskapet som ges kan ses som en kommentar till yngre generationer och framtida beslutsfattare. Tyvärr grips jag inte tag i filmen så mycket som jag skulle vilja. Den är bra på många enskilda bitar men som helhet blir inte slutprodukten tillräckligt stark.
Stark fyra, filmen är väldigt rörande och skådespeleriet är fantastiskt, over the top visserligen, men det passar in i temat för filmen bra ändå. Otroligt bra cgi och flera oväntade twistar, en av de bästa filmerna 2017.